Unapređenje turističke ponude: Centar za posjetitelje novi projekat Nacionalnog parka Kozara

03.09.2012. 11:52 / Izvor: eKapija.ba
Unapređenje turističke ponude: Centar za posjetitelje novi projekat Nacionalnog parka Kozara

Svjetska banka odobrila je sredstva za projekat izgradnje centra za posjetitelje koji će se realizovati u sklopu NP Kozara, potvrdio je za eKapiju Dragan Romčević, direktor ovog Nacionalnog parka.

Novi objekat će se graditi na lokaciji gdje se sada nalazi turistički info centar, koji prokišnjava i koji će umjesto sanacije, biti srušen.

"Centar će biti znatno većih dimenzija, nego postojeći info centar. Objekat će se graditi sa prizemljem koji bismo uradili na muzejski način, nešto poput prirodnjačkog odjela Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Tu bi se nalazili eksponati i prezentacije prirode, geološke podloge, profili biljnog i životinjskog svijeta. Na spratu centra predviđena je sala za sastanke i prezentacije", objašnjava Romčević.

Izgradnja centra finansira Svjetska banka, u sklopu projekata razvoja zaštićenih područja, jačanja kapaciteta na lokalnom, entitetskom i nivou BiH u oblasti zaštite prirode i biodiverziteta, i podsticanje ostvarenja koristi lokalnih zajednica od zaštićenih područja.

Grant sredstva će pokriti troškove građevinskih radova koji su prema predračunska vrijednost iznosi oko 220.000. Proceduru javne nabavke provodit će Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, uporedno sa projektom obnove planinarskog doma na Kozaru.

Uprava Nacionalnog parka Kozara trenutno traži novi izvor finansiranja za opremanje centra, s obzirom da nemaju vlastitih sredstava za ovu investiciju.

Planina Kozara smještena je između rijeka Une, Save, Sane i Vrbasa, a ovih 3,375 hektara guste šume i valovitih livada su dobili nadimak "Zelena ljepota Krajine".

Planina je poslije Drugog svjetskog rata planina Kozara postala čuvena po herojskim borbama naroda ovog kraja za slobodu, a 1967. godine proglašena je zaštićenom nacionalnom šumom.

Iako su glavni razlozi za proglašenje ovog područja nacionalnim parkom bili u to vrijeme historijski, ovo područje posjeduje i značajne prirodne vrijednosti koje su prepoznate još prije dvjesta godina.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti