Na putu oporavka: Narudžbe iz inostranstva ulile nadu bh. građevinarima

05.09.2012. 15:54 / Izvor: eKapija.ba
Na putu oporavka: Narudžbe iz inostranstva ulile nadu bh. građevinarima

Bh. građevinari bilježe sve veći broj narudžbi iz inostranstva, što je prva dobra vijest za ovu industriju koja se još nije oporavila nakon gubitka libijskog tržišta prošle godine.

U prvom polugodištu 2012. godine, građevinske kompanije iz naše zemlje na izvođenju radova bilježe stopu rasta vrijednosti novih narudžbi od 310 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Istovremeno, vrijednosti izvršenih radova porasla je za značajnijih 42,1 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Dženana Hodžić, sekretar Udruženje građevinara Privredne komore FBiH, ističe da ove brojke, iako ohrabrujuće, ne smiju da zavaraju.

"Ovaj visok postotak se može objasniti velikim padom kojeg smo imali u posljednje dvije radova. Ipak, te brojke su u svakom slučaju dobar pokazatelj i tek naredne godine možemo očekivati povećanje realizacije tih radova", kazala je Hodžić za eKapiju.

U Asocijaciji građevinarstva i industrije građevinskih materijala VTK BiH naglašavaju da broj narudžbi nije dosegao nivo iz 2010. godine kada su bh. kompanije ostvarile rekordne rezultate, prvenstveno zahvaljujući libijskom tržištu.

"Ipak, to je značajno jer ukazuje na tendenciju rasta novih ugovaranja i realizacije poslova u inostranstvu u posmatranom periodu i preusmjeravanje bh. kompanija sa libijskog na druga tržišta", navode u Asocijaciji.

Od ukupne vrijednosti novih narudžbi u prvom polugodištu tekuće godine, najveći postotka se odnosi 62,9 odnosi se na zemlje Afrike, 37,1 posto se odnosi na zemlje Evrope, dok u zemljama Azije nismo imali novih ugovaranja.

Posmatrano po državama najveća vrijednost novih narudžbi zabilježena je na tržištu Etiopije (44,3 miliona KM), te na tržištu Crne Gore (14,7 miliona KM).

Od ukupne vrijednosti izvršenih radova u prvom polugodištu tekuće godine, 52,1 posto se odnosi na zemlje Evrope, 40,7 posto na zemlje Afrike i 7,2 posto na zemlje Azije.

Posmatrano po zemljama najveća vrijednost ostvarenih radova u inostranstvu ostvarena je u Crnoj gori, 13,3 miliona KM i Keniji, 9,5 miliona KM, te Etiopiji, 7,6 miliona KM i Libiji, 7,4 miliona KM.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti