Elektroprivreda BiH pod lupom revizora: Isplata regresa uprkos gubitku u poslovanju

25.09.2012. 16:03 / Izvor: eKapija.ba
Elektroprivreda BiH pod lupom revizora: Isplata regresa uprkos gubitku u poslovanju

Javno preduzeće Elektroprivreda BiH u 2011. godini isplatilo je šest miliona konvertibilnih maraka regresa za godišnji odmor, iako je polovinom iste godine zagazilo u minus veći od 16 miliona KM, potvrdili su federalni revizori.

Kolektivnim ugovorom elektroprivrednih djelatnosti regulisano je da se naknada za regres može isplatiti iako je prethodna poslovna godina završena sa gubitkom, ali na osnovu ostvarenog rezultata u prvom polugodištu i na osnovu procjene rezultata do kraja tekuće godine.

Revizori su ustanovili da društvo nije ostvarilo pravo za isplatu regresa, jer je u prvom polugodištu 2011.godine povećan gubitak sa 14.442.398 KM iz 2010. godine na 16.330.711 KM.

U izvještaju je naglašeno da Pravilnik o radu i Kolektivni ugovor elektroprivrednih djelatnosti nisu usklađeni sa Općim kolektivnim ugovorom, kojim je regulisano da se naknada regresa za godišnji odmor ne može isplatiti ukoliko je prethodna godina završena sa gubitkom.

Revizori su također imali zamjerke što se investicije realiziraju sporo i neefikasno, zaključivši da je u 2011. godini završeno samo 34 posto započetih investicionih ulaganja.

Kao primjer navodi se Poslovna upravna zgrada u Konjicu, nabavne vrijednosti 1.344.019 KM koja je kupljena 2006. godine i koja još nije stavljena u funkciju i ne koristi se. Od momenta nabavke, u poslovnu zgradu u Konjicu, nisu pravljena nikakva dodatna ulaganja.

Elektroprivreda BiH u u 2011. godini ostvarila je ukupan prihod u iznosu 958,5 miliona KM, a iskazana dobit kompanije u protekloj godini je 1.483.566,13 KM. U istoj godini, ostvaren je i rast proizvodnje i prodaje električne energije.

Na poslovni rezultat JP EPBiH, izuzev loše hidrološke situacije utjecalo je i povećanje izdvajanja za naknade (naknada za zagađenje zraka u iznosu 3,3 miliona KM), te negativne kursne razlike (iznos 2,4 miliona KM), naveli su u ovom preduzeću.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti