U Srpcu bi mogla biti izgrađena fabrika proteinskih koncentrata vrijedna 7 miliona eura

19.10.2012. 10:22 / Izvor: eKapija.ba
U Srpcu bi mogla biti izgrađena fabrika proteinskih koncentrata vrijedna 7 miliona eura

U Srpcu bi mogla biti izgrađena fabrika proteinskih koncentrata vrijedna 7 miliona eura koja bi proizvodila mesno i peradarsko brašno i ujedno obradila sav klaonički otpad iz srbačke i susjednih opština. Ovo je zaključeno tokom posjete pogonima slovenačke kompanije Perutnina Ptuj u ovom gradu od strane predstavnika Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS i opštine Srbac.

"Proizvodi iz ove fabrike bi bili plasirani na domaće, ali i tržište Evropske Unije. Što je najvažnije, ne bi bilo neprijatnih mirisa niti bilo kakvih štetnih uticaja na životnu sredinu", tvrdi direktor Klaonice peradi "Perutnina Ptuj" Povelič-Srbac, Svarun Udovič.

Predstavnici ministarstva i opštine su tokom posjete obišli sličnu fabriku u Ptuju, koja je puštena u upotrebu 2009.godine, i bioenerganu u Dražencima u kojoj se već više od godinu dana proizvodi električna energija za široku upotrebu.

"Od klaoničkog otpada dnevno dobijemo 100 tona svježe mase koju prerađujemo i prodajemo velikim kompanijama kao sirovinu za proizvodnju hrane za kućne ljubimce, ali i pripremu krmnih smjesa za stočnu hranu. Istovremeno u bioenergani prerađujemo đubrivo sa poljoprivrednih farmi od čega dobijamo oko 8 miliona kilovat-sati struje godišnje koja se distribuira u elektro mrežu, dok toplinsku energiju koja je mnogo veća iskorištavamo kao organsko gnojivo", kaže direktor PP "Energija" Ptuj, Dr Bojan Pahor.

Pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine, Svjetlana Radusin, kaže da bi izgradnja ovakve fabrike u Srpcu mogla dugoročno riješiti problem zbrinjavanja životinjskog otpada u ovom regionu.

"Fabrika u Ptuju posjeduje IPPC integrisanu dozvolu koja podrazumijeva upravljanje otpadom i svođenje na minimum potrošnje sirovina i energija, spriječavanje ili smanjenje emisija u vazduh, vodu i zemljište. Ovakvu dozvolu će u budućnosti morati posjedovati i postrojenja u Republici Srpskoj. Naše ministarstvo planira iduće godine izradu novog Zakona o upravljanju otpadom koji će u potpunosti biti usklađen sa direktivama Evropske Unije", kaže Radusin.

Ona je podsjetila da su još početkom avgusta razgovarali sa predstavnicima Perutnine iz Srpca o povećanju pilićarske proizvodnje, jer su sadašnji kapaciteti dovoljni samo za domaće tržište.

"Izgradnja ove fabrike bi bila naša velika šansa i pregovaramo sa Vladom RS da se formira preduzeće koje bi bilo u javno-privatnom vlasništvu. Aplicirali bismo za sredstva kod Svjetske banke i drugih donatora. Idejni projekat je već u završnoj fazi i nakon ove posjete nam predstoje završni pregovori sa opštinom Srbac i nadležnim republičkim institucijama", kaže direktor "Perutnine Ptuj" Srbac, Svarun Udovič.

Sledeći korak će biti pronalazak adekvatne lokacije u Srpcu za izgradnju ove fabrike.

"Gdje god da se bude nalazila, mislim da bi trebalo omogućiti lokalnom stanovništvu da otputuje u Ptuj i uvjeri se da su gasovi koji se emituju u atmosferu prečišćeni i da su svi svi neprijatni mirisi u okruženju eliminisani. Ovakav pogon bi otvorio nova radna mjesta u Srpcu ali bi poboljšao i privrednu sliku opštine i cijele Republike Srpske", smatra Svjetlana Radusin.

U delegaciji opštine Srbac bio je i novoizabrani načelnik Drago Ćirić koji će po stupanju na dužnost nastaviti pregovore sa Vladom RS i Perutninom Ptuj o potencijalnoj izgradnji ovog industrijskog pogona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti