Završen prvi dio međunarodnog tendera: Pšenica iz robne rezerve čeka Vladinu odluku

01.11.2012. 08:48 / Izvor: Oslobođenje
Završen prvi dio međunarodnog tendera: Pšenica iz robne rezerve čeka Vladinu odluku

Federalna Direkcija robnih rezervi završila je prvi dio međunarodnog tendera za nabavku 30.000 tona pšenice za potrebe robnih rezervi. U ovom dijelu tenderska komisija je odabrala tri kompanije koje ispunjavaju uslove iz tendera i koje bi mogle nabaviti potrebne količine pšenice, kazao je direktor Direkcije robnih rezervi Tončo Bavrka.

Riječ je o jednoj kompaniji iz Hrvatske, Žito d.o.o. Osijek, te dvije bh. kompanije - Aktivija Žepče i Agrogroup Brčko.

U drugom dijelu tendera, kako je Bavrka pojasnio, kompanije trebaju dostaviti finansijske ponude za nabavku pšenice, međutim, taj dio će pričekati da se osiguraju sredstva za kupovinu pšenice.

Naime, jučer je trebala biti održana sjednica Vlade Federacije BiH, na čijem je dnevnom redu trebala biti, između ostalog, informacija o vanjskom zaduženju kod strane banke za nabavku pšenice, ali je sjednica odgođena i biće održana naredne sedmice.

"Ministar finansija Ante Krajina mi je rekao da nema nikakvih informacija o tom zaduženju jer je taj posao povjerio pomoćniku, a pomoćnika nisam uspio kontaktirati jer je bio na nekom sastanku. Mi smo uradili ono što je do nas, a dalje ne možemo jer nema smisla da tražimo finansijske ponude od kompanija kad ne znamo hoćemo li imati novca za pšenicu i koliko ćemo imati na raspolaganju", rekao je Bavrka.

Odranije je pozna to da je jedna strana banka pristala da kreditira nabavku pšenice za robne rezerve FBiH, ali Vlada treba da odobri taj kredit, nakon čega će prijedlog vanjskog zaduženja biti upućen Parlamentu Federacije BiH, i tek kada Parlament odobri, Direkcija robnih rezervi će moći krenuti u realizaciju planiranog posla.

Vlada Federacije BiH odlučila je nabaviti 30.000 tona pšenice, što bi uz postojećih 20.000 tona u robnim rezervama trebalo biti dovoljno da se reaguje ukoliko za to bude potrebe.

Također određena količina pšenice biće prodata poljoprivrednicima za jesenju sjetvu po nižim cijenama kako bi im se pomoglo da zasiju što više obradivih površina, a kasnije će nakon žetve pšenica od poljoprivrednika biti otkupljena za potrebe robnih rezervi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti