Boljim ponudama do novih tržišta

10.09.2012. 11:46 / Izvor: Glas Srpske
Boljim ponudama do novih tržišta

Usavršavanjem svojih proizvoda i poboljšanjem ponude preduzeća iz oblasti elektro i metalske industrije u Republici Srpskoj, i pored krize, nastoje da se izbore za svoje mjesto na domaćem tržištu, ali i da budu zastupljeni u inostranstvu.

Direktor banjalučkog preduzeća "Tri best" Branko Đuđić istakao je da je ovo preduzeće osnovano 1996. godine i da trenutno ima 38 zaposlenih. Osnovna djelatnost je proizvodnja liftova, a bave se i proizvodnjom mašina, hidrauličnih i pneumatskih uređaja i instalacija po zahtjevu kupaca, te proizvodnjom i montažom metalnih konstrukcija, vodovodnih i energetskih instalacija i uređaja.

"Poslovanje je teže nego ikad, ali spasavamo se poslovima koje imamo u Hrvatskoj, Crnoj Gori i BiH", naglasio je Đuđić i dodao da ova firma ima velike planove za idući period.

"Planiramo da završimo proizvodnu halu i podignemo proizvodnju liftova barem na 50 ili 60 komada. Trenutno proizvodimo oko 40 komada liftova godišnje", kazao je Đuđić.

On je istakao da domaći proizvođači imaju veliki potencijal u metalskoj industriji, ali je problem nedostatak posla zbog opšte krize i obaranja cijena, kao i činjenice da privrednici nemaju povoljnih kreditnih sredstava niti značajne podrške.

Još jedan od domaćih svijetlih primjera je i preduzeće "Tehno-inde", koje posluje od 1999. godine, a bavi se proizvodnjom elektroinstalacionog materijala od plastike.

"U proizvodnom asortimanu imamo više od 200 artikala, kao što su plastični kanali, rebraste cijevi, tvrde PNT cijevi i sav potreban pribor, razne vrste razvodnih kutija, program za betonsku gradnju, oprema za metalne razvodne ormare, kao i program kućnih priključnih mjernih ormara od plastike. Tokom više od deset godina rada u ovoj oblasti trudili smo se da naše proizvode usavršavamo u skladu sa zahtjevima i potrebama naših kupaca. Proizvode uspješno prodajemo na teritoriji cijele BiH, a izvozimo ih i u Hrvatsku i Srbiju", istakli su u ovoj firmi.

Direktor preduzeća "Stirokart" iz Srpca Goran Račić rekao je da je primarno tržište ove firme, koja se bavi proizvodnjom izolacionih materijala od stiropora, kao i ambalaže od stiropora i kartona, tržište BiH, dok od 30 do 40 proizvoda izvoze u susjedne zemlje.

"Najviše proizvoda izvozimo u Hrvatsku, a nešto manje u Crnu Goru i Srbiju", rekao je Račić i dodao da su najveći problemi ovog preduzeća, kao i većini drugih u ovoj oblasti, pad građevinske aktivnosti u posljednje dvije godine i pitanje nelikvidnosti.

On je naglasio da je u čitavom regionu došlo do pada građevinske industrije u visokom procentu.

"Pitanje nelikvidnosti je goruće pitanje i sve je teže vršiti naplatu, pogotovo na domaćem tržištu", istakao je Račić.

Račić je naglasio da ovo preduzeće ima robe da pokrije potrebe tržišta i proizvodnja ide u kontinuitetu.

"Proizvodnja se odvija u dvije smjene i zalihe su optimalne na nivou jednomjesečne proizvodnje", istakao je Račić i dodao da ovo preduzeće ima oko 40 zaposlenih, te će u toku ove godine zaposliti još pet sezonskih radnika.

Obnovljivi izvori

Račić je naglasio da je preduzeće "Stirokart" jedino preduzeće u RS koje koristi obnovljivi izvor energije za proizvodnju, odnosno biomasu i drvenu sječu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti