U svijetu sve popularniji, u BiH neodrživi: Strani turisti žele u auto-kampove

11.06.2012. 09:56 / Izvor: Glas Srpske
U svijetu sve popularniji, u BiH neodrživi: Strani turisti žele u auto-kampove

Iako postoji realna potreba za uređenjem auto-kampova, grad na Vrbasu nema zvanično registrovan nijedan ovakav oblik smještaja.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" direktor Turističke organizacije Banjaluka Ostoja Barašin.

Prema njegovim riječima, strani turisti su izrazili veliko interesovanje za smještaj u auto-kampovima u gradu.

"Na sajmovima turizma na kojima smo bili u zapadnoj Evropi, a posebno Njemačkoj, vladalo je veliko zanimanje za auto-kampove u našem gradu. Bilo je dosta interesovanja da se prezentuju mogućnosti kampovanja. Međutim, problem je u tome što nijedan kamp u gradu nije registrovan", istakao je Barašin.

Kako on navodi, na teritoriji grada postoje dvije lokacije za auto-kampove.

Jedan se nalazi u Karanovcu, a drugi u Krupi na Vrbasu. Obje lokacije najbliže su mogućnosti da se koriste kao auto-kampovi, ali problem je u tome što nijedna ne ispunjava uslove za registraciju", naglasio je Barašin.

Dodao je da postoji još nekoliko tehničkih zahtjeva koje kampovi ne ispunjavaju.

"To je glavni razlog što oni nisu registrovani. Oba vlasnika kampova nemaju novca da dovrše njihovo uređenje i ispune uslove za njihovu verifikaciju, a nije izvjesno da će se to ove godine desiti", izjavio je Barašin.

Kamp u Karanovcu ima kapacitet oko 60 automobila i petnaestak šatora, dok je kamp u Krupi na Vrbasu nešto veći, sa 250 mjesta. U njemu je izgrađena i komunalna infrastruktura. Međutim, niko ne vodi evidenciju o njihovoj posjećenosti upravo zato što nisu registrovani.

Ostoja Barašin smatra da je gradu na Vrbasu potreban ovakav vid smještaja kako bi se razvio tranzitni turizam.

"To je neophodno jer se Banjaluka nalazi na tranzitu prema Jadranu. Veliki broj automobila prolazi kroz naš grad i mnogi vozači bi svratili da odmore u auto-kampu. Nama nije poznato da je neko najavio gradnju kampa u Banjaluci", dodao je Barašin.

U Rafting klubu "Kanjon" u sklopu kojeg funkcioniše auto-kamp u Krupi na Vrbasu ističu da je za pokretanje ovog biznisa potrebno mnogo novca.

"Zakon o kampovima je prilično komplikovan. Kamp u Krupi na Vrbasu se koristi samo za održavanje manifestacija i potreba Rafting kluba "Kanjon" i on se ne naplaćuje. On nema komercijalnu ulogu dok se ne završi sva neophodna infrastruktura i dokumentacija da bi se mogao registrovati. S obzirom na finansijsku situaciju, nismo sigurni da se to može otplatiti iz prodaje usluga u kampu", rekao je predsjednik ovog kluba Aleksandar Pastir.

Otvaranje auto-kampova je vrlo popularan u svijetu, ali taj posao nije održiv na našim prostorima. "Bez zajedničkog ulaganja i subvencija nije moguće pokrenuti takav posao", rekao je Pastir.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti