Prezentacija bh. turizma, gastronomije i vina u Varšavi

11.06.2011. 09:47 / Izvor: eKapija.ba
Prezentacija bh. turizma, gastronomije i vina u Varšavi

U organizaciji Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i Ambasade Bosne i Hercegovine u Republici Poljskoj 7. i 8. juna 2011. godine, u Varšavi je upriličena prezentacija bh. turističke ponude, vina i gastronomije.

Cilj posjete i prezentacije bili su predstavljanje Bosne i Hercegovine neposredno pred poljsko predsjedavanje EU u sektorima koji, imaju najviše mogućnosti za prodor na poljsko tržište, te povezivanje privrednika iz BiH s poslovnim partnerima i institucijama iz Poljske.

Posjeta bh. delegacije je pobudila veliko interesovanje u Varšavi što je potvrdilo prisustvo, velikog broja diplomatskog kora, uglednih privrednih i poslovnih ljudi, kao i predstavnika Poljsko/Balkanske, Privredne i Turističke komore Poljske.

BiH ide ka evropskim integracijama

Prezentaciji je prisustvovala ministar za regionalni razvoj u vladi Poljske gospođa Elżbieta Bieńkowska, i predsjednik Balkansko - poljske privredne komore Andrzej Zarajczyk, podpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Bruno Bojić sa suradnicima, direktorica prodaje Zepter International u Poljskoj gđa Iwona Komar, kao i preko 50 diplomata akreditovanih u Varšavi.

Na svečanom otvaranju gostima su se obratili ambasadorica Koviljka Špirić, koja je istakla značaj činjenice što se prezentacija održava uoči Poljskog predsjedavanja EU. Ona je rekla, između ostalog, da je BiH odlučna u svojim namjerama da ubrzanim koracima idemo ka evropskim integracijama.

Nakon Špirić gostima su se obratili ministar za regionalni razvoj u vladi Poljske gospođa (Elżbieta Bieńkowska) Elžbjeta Bjenkovska i predsjednik Balkansko - poljske privredne komore (Andrzej Zarajczyk) Andžej Zarajčik, te direktorica prodaje Zepter International u Poljskoj Iwona Komar, koji su izrazili oduševljenje prezentacijom Bosne i Hercegovine i naglasili važnost povezivanja privrednika iz BiH s poslovnim partnerima i institucijama iz Poljske.

U obraćanju gostima dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Bruno Bojić izrazio je veliko zadovoljstvo na učešću naših privrednika na promociji i zahvalnost Ambasadi Bosne i Hercegovine u Varšavi, kao i Zepter Internationalu Poljska, što su nam osigurali mjesto gdje ćemo prezentirati turističke potencijale, gastronomiju i vino iz Bosne i Hercegovine. Govoreći o ljepoti BiH i njenim potencijalima, on je rekao da je BiH mjesto gdje se istočne i zapadne civilizacije susreću i obogaćuju jedna drugu kroz dugu i fascinantnu povijest.

Također, on je istakao i to da BiH posjeduje veliki turistički potencijal kroz prirodna bogatstva, bogatu povijest, a spoj kultura i civilizacija doprinjeo je kvaliteti bogate turističke ponude počevši od eko turizma, zimskog turizma, banjskog turizma, vjerskog turizma, ljetnog turizma, avanturističkog turizma i drugih.

U sklopu posjete Varšavi kao i prezentacije turizma, gastronomije i vina, dopredsjednik VTK BiH Bruno Bojić obavio je niz bilateralnih razgovora sa Poljskim partnerima.

U zgradi Zepter International, prije početka prezentacije, upriličen je sastanak Brune Bojića sa predsjednikom Balkansko-Poljske komore Andrzejom Zarajczykom koji je izrazio želju za posjetu privredne delegacije Poljske, Bosni i Hercegovini na jesen, te naglasio značaj saradne BiH i Poljske. Posebno je iskazan interes za suradnju u oblasti turizma, građevinarstva, metalne industrije energetike i poljoprivrede.

Dopredsjednik Bojić posjetio je i generalnog sekretara Privredne komore Poljske Mareka Kločka. Na sastanku je istaknuto da je neophodno intezivirati suradnju na osnovu potpisanog sporazuma dvaju komora od 2006 godine, kao i da se privredna komora Poljske, sa svojim čalnicama pridruži posjeti Bosni i Hercegovini, zajedno sa Balkansko - poljskom privrednom komorom na jesen ove godine.

Poboljšati saradnju u oblasti turizma

Na sastanku sa zamjenikom predsjednika Turističke komore Poljske Jozefom Józefom Ratajskim, razmotrena je mogućnost potpisivanja sporazuma dvaju komora, u cilju poboljšanja saradnje iz oblasti turizma, kao i uspostavljanja bliže suradnje u izradi zajedničkih projekata. Tokom ovih razgovora izražena je obostrana spremnost za unapređenju suradnje i povećanje turističkog i trgovinskog prometa.

Bosankohercegovačku turističku ponudu predstavile su: Turistička agencija Fortuna travel – Mostar, Turistička agencija Paddy Travel – Međugorje, KTZ – Sarajevo, Banja Vrućica – Teslić, Trios Konsalting – Doboj; TO – Doboj, TORS – Banja Luka, TZ Unsko – Sanskog Kantona, Hotel Mogorjelo - Čapljina i Hotel Hajdučke Vrleti-Blidinje.

Na prezentaciji su sudjelovali sljedeći proizvođači vina i žestokih pića: Vinarija Vukoje – Trebinje, Bobita Čitluk, Podrum Andrija – Čitluk, Vinarija Čitluk, Podrum Tvrdoš, Herceg iz Czechowice...

Interes poljskih privrednika za suradnju je bio velik i na otvaranju je bilo oko 200 gostiju, a najviše tour-operatora, distributera vina, predstavnika poljskih turistilkih agencija, kao i hotelijera, restoratera.

U Varšavi su upriličeni i B2B razgovori između učesnika prezentacije, te postignuti konkretni dogovori o budućoj suradnji poljskih i bh. turističkih radnika i vinara.

Hercegovačka vina su već prisutna na Poljskom tržištu, a tokom dvodnevne prezentacije obavljen je niz razgovora sa vodećim distributerima vina i zainteresovanim uvoznicima u Poljskoj.

Sudionici prezentacije iz BiH razgovarali su s Józefom Ratajskim koji je istaknuo važnost promocije naše ponude u Poljskoj i naglasio da je za poljske turiste najvažnije gostoprimstvo, kvalitetan smještaj, vanpansionska ponuda i konkurente cijene. Također, održan je i sastanak s predstavnicima najvećeg Varšavskog sajma MT Targi i dogovoreno učešće turističlih radnika BiH, na ovom važnom sajmu turizma u Poljskoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti