U Trebinju održana Konferencija "Mobilnost mladih i omladinski turizam u RS"

18.06.2012. 10:08 / Izvor: eKapija.ba
U Trebinju održana Konferencija 'Mobilnost mladih i omladinski turizam u RS'

U organizaciji Ferijalnog saveza Republike Srpske (FERS), a pod pokroviteljstvom Vlade RS u Trebinju je od 15.-18.06.2012. godine, održana Konferencija "Mobilnost mladih i omladinski turizam u RS".

Konferenciji je prisustvovalo 50 mladih ljudi, predstavnika omladinskih i studentskih organizacija iz cijele Republike Srpske, te predstavnici Ministarstva za porodicu, omladinu i sport, Ministarstva trgovine i turizma, TORS-a i TO Trebinje.

Svečanom otvaranju Konferencije 16.06.2012. prisustvovala je i Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave i Dobroslav Ćuk, načelnik opštine Trebinje.

Na osnovu održanih prezentacija u okviru radnog dijela Konferencije i vođenih diskusija, učesnici su došli do slijedećih zaključaka i neophodnih mjera za unapređenje mobilnosti mladih i omladinskog turizma RS:

• Formirati Organizaciono tijelo za razvoj mobilnosti mladih, kroz potpisivanje memoranduma o saradnji između Ministarstva porodice, omladine i sporta i FERS-a
• Potpisati memorandume o saradnji na unapređenju mobilnosti mladih na lokalnom nivou, između lokalnih zajednica i FERS-a
• Širenje mreže omladinskih organizacija za mobilnost mladih i razvoj omladinskog turizma na loklanom nivou
• Podsticanje projekata za mobilnost mladih i iz oblasti omladinskog turizma od strane republičkih i lokalnih vlasti putem organizovanih Javnih konkursa
• Veća informisanost mladih iz oblasti mobilnosti i omladinskog turizma kroz organizovanje kampanja, konferencija, seminara i drugih organizovanih edukativnoh skupova.
• Podrška razvoju benefit kartica za mlade, proširivanje postojeće mreže i korištenje informacionih kanala u svrhu promocije.
• Podsticanje omladinskog preduzetništva i samozapošljavanja u oblasti omladinskog turizma.
• Nedovoljna iskorištenost postojećih smještajnih kapaciteta za mlade (primjeri studentskih domova Banjaluka i Istočno Sarajevo koji u periodu ljetne pauze na fakultetima, ne nude usluge smještaja)
• Sanacija postojećih objekata, koji odgovaraju smještaju za mlade (Hotel "Krajina", Banjaluka; Hoteli "Rajska Dolina" i "Šator", Jahorina)
• Prilagođavanje postojećih objekata u državnom vlasništvu smještaju za mlade (kasarne, Domovi zdravlja...)
• Trebinje je destinacija sa konkretnom ponudom u oblasti omladinskog turizma, u pogledu postojeće ponude i infrastrukture, ali je neophodno unaprijediti promotivne aktivnosti kako bi se ova opština što bolje pozicionirala na domaćem i inostranom turističkom tržištu.

Osim radnog dijela Konferencije, učesnici su imali priliku da se kroz organizovane turističke obilaske upoznaju i sa turističkom ponudom Trebinja i Dubrovnika. U cilju razvoja i unapređenja mobilnosti mladih FERS je u Trebinju potpisao i Memorandume o saradnji sa dvije omladinske organizacije, Omladinskim centrom Trebinje i Forumom mladih Trebinje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti