Prognoze: Rast kredita neće značajno nadmašiti prošlogodišnje stope

14.06.2012. 14:10 / Izvor: eKapija.ba
Prognoze: Rast kredita neće značajno nadmašiti prošlogodišnje stope

Bankarski stručnjaci ističu da dosadašnji razvoj ovog sektora može biti osnova za pretpostavku da se njegova profitabilnost u kratkoročnoj perspektivi neće vratiti u negativnu zonu. Projekcija trendova u pojedinim oblastima je, navode, nezahvalna, ali za BiH je izvjesno da će ukupna stabilnost, likvidnost i kapitaliziranost sektora biti održana.

"Kada je u pitanju kreditiranje, ukoliko se ostvare pesimistične projekcije ekonomskog rasta za 2012. godinu, uz pritisak na bh. banke da se pojačano orijentišu na depozite kao domaće izvore sredstava, rast kredita ne može značajno nadmašiti prošlogodišnje stope. U svakom slučaju, dosadašnji rast kreditiranja, kapitala i aktive sektora je pokazao da bankarski sistem nastoji podržati i doprinijeti ekonomskom rastu zemlje, u skladu sa mogućnostima i zakonskim okvirom u kojem djeluje", navode stučnjaci.

Mijo Mišić, izvršni tajnik Udruženja banaka BiH, tijekom nedavno održane konferencije u Neumu, navodi da je kreditna aktivnost skoro četiri godine na istoj razini, a u 2011. u odnosu na godinu prije imali smo rast kredita za samo dva posto. To je nešto što bi moglo biti dosta problematično za BiH, navodi on.

Stručnjaci se nadaju da će se pod uvjetom da se postigne unutrašnja politička stabilizacija, u 2013. mogu očekivati i pozitivni trendovi u kreditiranju i profitabilnosti sektora BiH. Česta fluktuacija međubankarskih kamata onemogućava tačnu projekciju cijena kapitala u zemljama, ali, u svakom slučaju, bi, dokazano umjerena, politika cijena bh. banaka, usljed snažne konkurentske utakmice kratkoročno trebala ostati takva.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti