USK bilježi značajne pomake u upravljanju otpadom

22.12.2011. 08:50 / Izvor: Fena
USK bilježi značajne pomake u upravljanju otpadom

Kada je u pitanju upravljanje otpadom, u posljednjih godinu i po dana, za razliku od višegodišnje stagnacije, u Unsko-sanskom kantonu bilježe se značajni pomaci. U ovaj proces aktivno su se uključile sve ovdašnje i Općina Drvar, te resorno ministarstvo i Una Consulting, piše Fena.

U povodu toga u organizaciji Ministarstva za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona (USK) i Resursnog centra za vode i okoliš Una Consulting, jučer je u Bihaću održan sastanak o upravljanju otpadom na području kantona.

Na sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici svih tamošnjih općina i njihovih komunalnih poduzeća, rezimirane su dosadašnje aktivnosti na ovom procesu te definirani naredni koraci, posebno kada je u pitanju izrada kantonalnog plana upravljanja otpadom.

Zajedničkim aktivnostima otklonjeni su neki od najvećih problema, poput preraspodjele osnivačkog udjela privrednog društva US REG DEP u korist općina. U narednom periodu predstoji preregistracija ovog društva u javno poduzeće.

Određena je i lokacija za izgradnju buduće regionalne deponije na Grabežu, s kojom su saglasne sve općine. Prijedlog Zakona o upravljanju otpadom, koji je usvojila Vlada Kantona, trebao bi biti usvojen na nekoj od narednih sjednica kantonalne skupštine.

U narednom periodu predstoji izrada plana upravljanja otpadom USK-a, nakon čega će biti urađeni i pojedinačni za svaku općinu, što će zasigurno doprinijeti boljem uređenju ove oblasti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti