Održan prvi operativni sastanak u sklopu LOD III projekta

31.10.2012. 13:59 / Izvor: eKapija.ba
Održan prvi operativni sastanak u sklopu LOD III projekta

Svečana ceremonija potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i 47 partnerskih općina i gradova iz Bosne i Hercegovine, kao odabranih partnera na projektu Jačanje lokalne demokratije III (LOD III) i Projektu integriranog lokalnog razvoja (ILDP), upriličena je u septembru u Sarajevu. Tada je označen početak zajedničke inicijative za jačanje lokalne uprave i predstavlja doprinos poboljšanju kvaliteta života za lokalne zajednice. Općina Bosanska Krupa je jedina od 47 općina koja je uspjela dobiti pozitivan odgovor na svoju aplikaciju u oba projekta, LOD III i ILDP.

U Kabinetu načelnika Armina Halitovića, danas je održan prvi operativni sastanak u sklopu LOD III projekta, čija je svrha dogovor o predstojećim aktivnostima, a sve s ciljem efikasnije provedbe projekta Jačanje lokalne demokratije u kojem učestvuje i Općina Bosanska Krupa.

Bilo je riječi o obavezama i odgovornostima koje predstoje LOD III partnerskim općinama, procesu usvajanja LOD metodologije, o predstojećim operativnim zadacima, definisanju tema za javne pozive za organizacije civilnog društva, kapacitetima civilnog društva itd.

Ono što je vrlo bitno napomenuti jeste da će javni poziv za projekte lokalnih organizacija civilnog društva, kojeg u ime UNDP-a raspisuje Općina Bosanska Krupa, biti objavljen otprilike polovinom januara naredne godine. Zbog toga se mole svi zainteresirani da već sad krenu s pripremom, kako bi projektni prijedlog mogli pripremiti blagovremeno i kvalitetno.

Cilj LOD III projekta je doprinos demokratskoj stabilizaciji, pomirenju i daljnjem razvoju BiH kroz podršku odabranim općinama u uspostavljanju boljih odnosa između lokalnih vlasti i civilnog društva, te stvaranju finansijskih mehanizama za unaprijeđeno pružanje usluga.

U okviru prethodne dvije faze (LOD I i LOD II), organizacije civilnog društva (OCD) su realizirale 141 projekt zasnovan na potrebama lokalnih zajednica u 29 partnerskih općina i gradova.

UNDP BiH je tokom prethodnih godina omogućio jaču saradnju između OCD-ova i lokalnih vlasti, koje su sufinansirale projekte OCD-ova, te podržao transparentnu raspodjelu budžetskih sredstava namijenjenih finansiranju projekata OCD-ova izgradnjom odgovarajućih kapaciteta lokalnih vlasti.

Ocjenu pristiglih aplikacija je obavio LOD III Projektni odbor, čiji su članovi predstavnici Delegacije Evropske unije u BiH, Ministarstva pravde BiH i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH).

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između partnerskih opština i UNDP-a, počela je realizacija dvogodišnjeg projekta kojeg finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od dva miliona eura, a implementira ga Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti