U Sarajevu predstavljen izdavački projekat Biblioteke energetske efikasnosti

04.04.2012. 15:12 / Izvor: eKapija.ba
U Sarajevu predstavljen izdavački projekat Biblioteke energetske efikasnosti

USAID-ov projekat Ekonomija energetske efikasnosti(3E), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Njemačka razvojna agencija (GIZ) objavili su zajednički izdavački projekat Biblioteke energetske efikasnosti (EE Biblioteka) u BiH, koja će biti smještena u Američkom kutku u Biblioteci grada Sarajeva, Radićeva 7.

Promocija je najavljena i u drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine u bibliotekama gdje se nalazi Američki kutak, kojima je namjenjena donacija po 10 kompleta knjiga, dostupnih kako zainteresovanim građanima tako i stručnjacima u ovoj oblasti.

EE Biblioteka se sastoji od sedam edukativnih publikacija, zajednički izdatih od strane USAID 3E projekta, UNDP-a i GIZ-a na osnovu Memoranduma o razumijevanju između USAID-a, UNDP-a i GIZ-a potpisanog u decembru 2010. Ove knjige sadrže informacije o energetskoj efikasnosti koja je povezana sa sistematskim upravljanjem energijom u gradovima, provođenjem energetskih pregleda objekata, monitoringom i mjerenjem utroška energije, stvarnim načinima finansiranja projekta implementacije mjera energetske efikasnosti kao i uređenja naših ureda u skladu sa preporukama "zelenog ureda".

Knjige su pisane od strane autora sa područja jugoistočne Europe, koji su stručnjaci na raznim poljima energetske efikasnosti. Predstavljaju korisne reference i izvor informacija za sve one zainteresovane za energetsku efikasnost kao i one koji se profesionalno bave ovom materijom. U svom uvodnom obraćanju, najviši predstavnici USAID-a, UNDP-a i GIZ-a su naglasili značaj općeg i stručnog obrazovanja o energetskoj efikasnosti i izrazili svoje zadovoljstvo doprinosom njihovih organizacija ovakvom procesu kroz pokretanje zajedničkog projekta EE Biblioteke i izdavanje prvih sedam edukativnih publikacija.

Izjave promotora:

Allan Reed, direktor USAID-a u BiH: "Kao dio opredjeljenosti Vlade SAD-a u rješavanju klimatskih promjena, USAID-ov projekat Ekonomija energetske efikasnosti (3E) radi na promociji energetske efikasnosti kako bi se sačuvala energija i smanjila emisija stakleničkih plinova. USAID 3E projekat se temelji na devetogodišnjoj uspješnoj pomoći USAID-a energetskom sektoru u Bosni i Hercegovini i mi smo zadovoljni što možemo poduzeti više aktivnosti prema tim ciljevima u saradnji sa našim partnerima iz UNDP-a i GIZ-a kako bismo zajednički promovirali energetsku efikasnost u BiH ali i omogućili edukaciju za one čije je profesija vezana za upravljanje energijom. Stoga smo zajednički pokrenuli i izdali sedam edukativnih publikacija kao doprinos podizanju svijesti i znanja javnosti o zaštiti okoline i energetske efikasnosti."

Peter Van Ruysseveldt, zamjenik predstavnika UNDP-a: "Skoro 80% energije u domaćinstvima u BiH se troši na grijanje i toplu vodu. Svaki građanin Bosne i Hercegovine proizvede 6 tona CO2 godišnje. Više od 90% javnih zgrada kao što su bolnice, škole i zgrade općina, ne ispunjavaju standarde o izolaciji grada, uzrokujući ogromne godišnje troškove za grijanje. Zato energetska efikasnost ima strateški prioritet za UNDP u BiH i razlog je udruživanju UNDP-a sa drugim razvojnim agencijama kako bi pomogli državi da poveća energetsku efikasnost u svim sektorima."

Alexandra Hilbig, GIZ: "Trenutni nivo svijesti o EE u BiH je dosta nizak. Međutim, na lokalnom, regionalnom i državnom nivou, svijest o važnosti mogućih dobrobiti od povećanja energetske efikasnosti sve više raste. Međutim, još ima dosta da se uradi kako bi se poruka proširila i došla kako do svih stanovnika tako i do donosioca odluka na svim nivoima. Kako sve tri organizacije imaju za cilj da prošire znanje i razumjevanje o EE među širom populacijom u BiH, logično je da sarađujemo i ulažemo zajednička sredstva sve tri organizacije kako bi dobili bolji informativni materijal."

Publikacije su predstavili jedan od urednika EE Biblioteke, Raduška Cupać iz UNDP-a i, također, autori knjiga prof.dr.Dušan Gvozdenac, prof.dr.Petar Gvero i magistar Semin Petrović.

Cupać je predstavila pet knjiga izdatih od strane UNDP-a, kao i dvije dodatne brošure UNDP-a za edukaciju građana. Prof. Gvozdenac je predstavio knjigu izdatu od strane USAID 3E projekta a prof. Gvero i magistar Petrović su predstavili knjigu izdatu za GIZ-ov projekat "Konsultacije za energetsku efikasnost".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti