Krajem godine počinje opremanje ambulanti u Federaciji BiH

23.08.2012. 15:56 / Izvor: eKapija.ba
Krajem godine počinje opremanje ambulanti u Federaciji BiH

Federalno ministarstvo zdravstva raspisalo je javni poziv za opremanje ambulanti porodične medicine u FBiH, koje se trenutno nalaze u fazi rekonstrukcije.

Obnova 35 ambulanti porodične medicine počela je u julu ove godine nakon potpisivanja ugovora sa kompanijama Gromex iz Srebrenika i Uniprojekta iz Zenice, koje su izabrane za izvođače radova.

Prema planu za ovu godinu, adaptacija objekata trebala bi biti završena u oktobru ove godine, nakon čega slijedi faza opremanja.

Obnova i opremanje ambulanti porodične medicine nastavak je Projekta jačanja zdravstvenog sektora u BiH, koji se realizuje uz pomoć kreditnih sredstava Svjetske banke (IDA) uz lokalno učešće, aplanirano je sufinansiranje kreditnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Europe (CEB).

Za realizaciju prve faze ovog projekat u periodu od 2006. do 2011. godine izdvojeno je 17 miliona američkih dolara, a kroz dodatno finanisiranje osigurano je još deset miliona za period naredne dvije godine.

Kako je jedan od strateških ciljeva reforme primarne zdravstvene zaštite osiguranje jednakosti u dostupnosti i kvaliteti zdravstvenih usluga, u dosadašnjim projektnim aktivnostima jedan od ključnih fokusa je bila adaptacija i opremanje ambulanti porodičnemedicine.

U ostvarenju ovog cilja postignuti su značajni napreci, ali se i dalje ukazuje potreba za nastavkom unapređenja infrastrukture, navode u Ministarstvu zdravstva koje implementira ovaj projekat.

Analize ukazuju da je potreba za adaptacijom i opremanjem neophodna u još 59 domova zdravlja koji su kandidovali svoje prioritete tj. lokacije u kojima postoji različit stepen potrebe za adaptacijom i opremanjem.

S obzirom na ograničena kreditna sredstva, implementatori projekta su se prilikom odabira ambulanti rukovodili kriterijima kao što su raspoloživi kadar, gravitirajuće stanovništvo, udaljenost od centralnog objekta, specifičnost lokalne zajednice. Poseban uslov za adaptaciju je da u odabranim lokacijama već radi zdravstveni tim.

Planiranje nabavke medicinske opreme i namještaja vršit će se u skladu s unaprijed utvrđenim standardnim setom medicinske opreme za ambulante porodične medicine. Prije pokretanja tenderske procedure za nabavkom opreme, izvršit će se revizija tehničke specifikacije uz stručnu podršku odgovarajuće i u tu svrhu imenovane komisije. Istovremeno će se vršiti kontinuirani stručni nadzor nad ugrađivanjem medicinskog inventara, stoji u planu realizacije programa za 2012. godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti