Nitko ne zna kamo je nestalo zaraženo meso iz BiH

19.10.2012. 13:27 / Izvor: Večernji List
Nitko ne zna kamo je nestalo zaraženo meso iz BiH

Bosanskohercegovačke vlasti tvrde da ne znaju gdje su završila četiri kamiona zaraženog mesa peradi i mliječnih proizvoda te još četiri pošiljke mliječnih proizvoda koji su vraćeni s granice s Hrvatskom.

Dok Hrvatska strana tvrdi da je sporne pošiljke vratila proizvođaču u BiH na uništavanje, direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba pak kaže da im ništa nije vraćeno.

Piše o tome Novi list koji navodi i priopćenje Ministarstva poljoprivrede u kojem piše da je svih osam pošiljki vraćano u BiH te da su o tome obaviještene tamošnje vlasti. O povratku pošiljaka koje su nakon uzorkovanja imale pozitivan rezultat svjedoče i dokumenti Carinske službe RH.

Dok iz BiH poručuju da njihove zaražene pošiljke nisu vraćene, Novi list podsjeća i na činjenicu da u BiH ne postoji objekt, poput Agroproteinke u Hrvatskoj, za zbrinjavanje i preradu nusproizvoda životinjskog porijekla. Stoga se građani BiH, ali i Hrvatske, s pravom mogu zapitati što se na kraju događa s ovakvim pošiljkama i kakva je zapravo kvaliteta proizvoda koje konzumiraju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti