Domaće pčelare obradovala mogućnost skorog izvoza meda na EU tržište

01.11.2012. 15:48 / Izvor: eKapija.ba
Domaće pčelare obradovala mogućnost skorog izvoza meda na EU tržište

Vijest da će med iz BiH u idućem razdoblju biti uvršten na listu proizvoda koji će se moći izvoziti u EU obradovala je domaće pčelare.

O tome kada se to može konkretno očekvati iz Ureda za veterinarstvo kažu da uvrštavanje BiH na listu zemalja sa odobrenim planom praćenja rezidua za med prati određena administrativna procedura koja podrazumijeva dobijanje mišljenja od zemalja članica EU, te ista može najduže potrajati nekoliko mjeseci.

Navode da je unapređenje rada laboratorija u BiH doprinjelo pozitivnoj ocijeni, kada je u pitanju uvrštavanje na spomenutu listu te da Ured provodi aktivnosti na dobijanju statusa za izvoz ne samo meda već i drugih proizvoda životinjskog podrijetla.

Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza udruženja pčelara RS kaže da je to pozitivna vijest jer će značiti mogućnost izvoza viškova meda na tržište EU za što su se pčelari iz čitave BiH borili.

"Ovo također znači da se domaće proizvodnja treba širiti jer europsko tržište traži velike količine kvalitetnog meda tako da ćemo morati poraditi na povećanju broja profesionalnih pčelara i povećanju prinosa po košnici", kaže nam Maksimović.

U svemu ovome se postavlja i pitanje cijene jer su one, navodi naš sugovornik, na europskom tržištu dosta niske tako da će domaći med u toj utrci može izboriti brendiranjem i takav med sigurno može naći kupce na zahtjevnom tržištu EU-a.

Savez je do sada bio u kontaktu sa firmama iz Nizozemske, Norveške, Italije, Rusije, Španjolske koje su zainteresirane za med no do sada nije bilo prilike za izvoz.

Smail Tormanović, direktor Poljoprivrednog zavoda Unsko-sanske županije, kaže da prema nekim procjenama BiH proizvodi oko 3.000 tona meda. Iako su dvije prošle godine zbog klimatskih uvjeta bile loše za prinose meda, mogućnosti da se naš med pojavi na stranom tržištu biti će, navodi, od velikog značaja i otvorit će vrata drugim proizvodima životinjskog podrijetla koji se do sada nisu mogli izvoziti u EU.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina za sada ispunjava uvjete za izvoz ribe i sirove kože na tržište Europske unije.

Danijela Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti