Tegeltija: Tri ključna cilja ekonomske politike

16.11.2012. 10:40 / Izvor: Nezavisne novine
Tegeltija: Tri ključna cilja ekonomske politike

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je da su tri ključna cilja ekonomske politike Republike Srpske za 2013. godinu zadržavanje broja zaposlenih, privredni rast i pravična raspodjela unutar finansijskih potencijala Srpske.

Tegeltija je dodao da su u namjeri ostvarivanja tih ciljeva u budžetu Srpske napravljene određene preraspodjele, te da je pri pravljenju ovih dokumenata Vlada Srpske sačinila procjenu privrednih kretanja u Srpskoj i okruženju, koja za 2013. godinu nisu ohrabrujuća.

On je dodao da će se planiranim uštedama nastojati pomoći privredi, te da će do 28 miliona KM dobiti sektor poljoprivrede, a 10 miliona KM biće usmjereno na direktne podsticaje zapošljavanja.

Tegeltija je sinoć za Alternativnu televiziju rekao da je Vlada Srpske mogla preduzeti i druga rješenja, osim smanjenja plata u javnoj upravi, kao što je povećanje PDV-a, ali da se opredijelila da zadrži niske stope poreza i na taj način ohrabri investicije i zapošljavanje.

"Mogli smo da se opredijelimo za lošiju varijantu po Republiku Srpsku, ali u odnosu sa socijalnim partnerima mnogo lakšu za Vladu Srpske - da ne smanjimo zaduživanje u 2013. godini", rekao je Tegeltija i podsjetio da će novo zaduživanje u 2013. godini iznositi 90 miliona KM, dvostruko manje nego u ovoj godini.

On je naveo da će u javnoj upravi sljedeće godine plate biti linearno umanjene za 10 odsto, ali će biti ispoštovani oni koji imaju najniže plate da ne bi došli u poziciju da primaju minimalne, dodajući da je Vlada spremna da sa sindikatom i zaposlenima razgovara i o nekoj drugoj kombinaciji tih smanjenja.

"Kada smo se opredjeljivali za znatno smanjenje svih pozicija u budžetu Srpske, a one iznose više od 56 miliona KM, jedini uslov za to je bio da sve institucije u Republici mogu i moraju da funkcionišu", naglasio je Tegeltija i dodao da mjere ekonomske politike i budžeta Srpske obezbjeđuju dugoročnu finansijsku stabilnost Republike i stvaraju pretpostavke za privredni rast i zapošljavanje.

Ministar finansija kaže da će zbog manjih plata u javnom sektoru, u nominalnom iznosu manje od deset miliona KM biti na gubitku Fond PIO, a Fond zdravstvenog osiguranja oko sedam miliona KM.

On je naglasio da će provođenjem Zakona o doprinosima, u vezi sa penzijskim i zdravstvenim osiguranjem poljoprivrednih proizvođača, Fond PIO dobiti oko 50 miliona KM dodatnih sredstava, a nešto više od 17 miliona KM Fond zdravstvenog osiguranja.

Tegeltija je ocijenio da trenutno stanje u Fondu PIO nije zabrinjavajuće, te da se, dogovorom o konsolidaciji koji će napraviti u ovoj godini i svim mjerama preduzetim u vezi sa implamentacijom Zakona o PIO, nalaze na dobrom putu da stabilizuju Fond PIO i da neće biti posebnih poteškoća oko isplate penzija u 2013. godini.

On je rekao da će se na kraju godine, kada se sagleda kako se kreću cijene, prosječne plate i inflacija, vidjeti da li postoje uslovi za korekciju penzija, ali smatra da bi bilo dobro da dođe do korekcije, jer su penzije već duže neusklađene.

Tegeltija je istakao da neće biti umanjenja prava za boračku kategoriju, ali da im se ne može garantovati ni uvećanje nekih prava, te da su planirana sredstva za one koji od sljedeće godine ostvaruju pravo na borački dodatak, kao i dodatna sredstva po programu socijalnog i stambenog zbrinjavanja kategorija porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Prema njegovim riječima, Vlada Srpske je vrlo oprezno planirala rast bruto društvenog proizvoda za narednu godinu i smatra da će on biti ostvaren.

"To temeljimo na bazi procjene takozvanih javnih investicija za koje su sve pretpostavke za početak radova već ostvarene i koje će biti realizovane u 2013. godini, ali i na osnovu nekih privatnih investicija u Srpskoj", rekao je Tegeltija.

On je dodao da će u 2013. godini Srpska imati oko 60 miliona KM dodatnih jednokratnih obaveza koje neće imati 2014. godine, što stvara mnogo povoljniju situaciju, te da će se kroz javne radove i investicije i podršku realnom sektoru pokušati postići privredni rast kojim će se riješiti mnogi problemi sa kojima se danas Republika suočava.

Tegeltija je izrazio očekivanje da će sa socijalnim partnerima postići dogovor o budžetu i ekonomskoj politici za narednu godinu, dokumentima koji propisuju mjere koje su neophodne i koje sigurno obezbjeđuju dugoročnu stabilnost Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti