Prijedor: Novi kopovi željezne rude otvorili bi 300 radnih mjesta

20.01.2012. 10:29 / Izvor: Nezavisne novine
Prijedor: Novi kopovi željezne rude otvorili bi 300 radnih mjesta

Ukoliko se aktiviraju još dva kopa u Rudnicima željezne rude Ljubija kod Prijedora, posao bi u njima moglo da nađe oko 300 radnika, najavio je direktor ovog rudnika Božo Grbić.

Interes za aktiviranje dva kopa u Ljubiji i Tomašici pokazala je kompanija "Arcelor Mittal" iz Londona, koja je uputila i zvaničnu ponudu Vladi Republike Srpske za privatizaciju državnog kapitala u Rudnicima željezne rude Ljubija, kod Prijedora, prenose "Nezavisne novine".

U Vladi Republike Srpske, odnosno u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva, potvrdili su da su dobili ponudu kompanije "Arcelor Mittal" za kupovinu državnog kapitala u Rudniku željezne rude Ljubija, ali u nisu mogli iznijeti detalje ponude, jer se ona analizira.

Ni u "Arcelor Mittalu" nisu mogli da daju više informacija, pošto je generalni menadžer "Arcelor Mittala Prijedor" Murari Mukardži na godišnjim odmoru, a direktor Mladen Jelača na službenom putu u Hrvatskoj.

Procjenjuje se da na centralnim rudištima u Ljubiji trenutno ima 3,8 miliona tona limonitnih ruda, a na novom kopu Vidrenjak oko 17 miliona tona, što bi moglo biti dovoljno za narednih 20 godina.

Rudnici željezne rude Ljubija su 70 odsto u državnom vlasništvu, 10 odsto je u nadležnosti Fonda PIO, a 20 odsto vrijednosti rudnika je u privatnom vlasništvu sitnih akcionara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti