Milan Božić, direktor Banjalučke berze: Obveznice uticale na skok prometa

26.12.2011. 15:04 / Izvor: Nezavisne novine
Milan Božić, direktor Banjalučke berze: Obveznice uticale na skok prometa

Ukupan promet na Banjalučkoj berzi u 2011. godini dostigao je 140 miliona KM i trostruko je veći od prošlogodišnjeg, čemu su, prije svega, doprinijele prve emisije trezorskih zapisa i obveznica RS, istakao je Milan Božić, direktor Banjalučke berze za Nezavisne novine.

Ostvareni ukupni promet, čiji dvotrećinski nivo čine obveznice, drugi je najveći od osnivanja Banjalučke berze i već drugu godinu premašuje 60 odsto prometa hartija od vrijednosti u BiH.

Čak i kada se izuzmu novi finansijski instrumenti na tržištu kapitala RS, napominje Božić, prisutni su pozitivni pokazatelji rasta redovnog godišnjeg prometa za više od 60 odsto i povećanja broja transakcija za 40 odsto.

Iako kriza u evrozoni i dalje u velikoj mjeri utiče na investicionu klimu na finansijskim tržištima, Božić ocjenjuje da je sve više investitora koji su skloniji preuzimanju rizika i koristi trenutno stanje za ostvarivanje natprosječnih zarada.

On kaže kako je opšti indeks Banjalučke berze izgubio 14 odsto vrijednosti u odnosu na početak godine, ali on ne pokazuje potpuno kretanja na tržištu kapitala RS.

"Naime, ključne komponente tržišta su zabilježile pozitivne trendove. To se posebno odnosi na akciju `Telekoma Srpske` koja čini 25 odsto BIRS, koja je u posmatranom periodu porasla za 6,38 odsto, što je zajedno sa dividendom od 0,21 KM po akciji donijelo investitorima ukupan prinos od oko 21,5 odsto na godišnjem nivou. Akcije iz sistema `Elektroprivrede RS` (ERS10), koje čine 50 odsto vrijednosti BIRS su u prosjeku porasle za 1,72 odsto, a indeks investicionih fondova (FIRS) za 5,29 odsto. Pad BIRS se može pripisati njegovoj strukturi, koja se u značajnoj mjeri oslanjala na nelikvidne akcije, što je posebno došlo do izražaja nakon što su izmjenama Zakona o privrednim društvima pojednostavljene procedure za istiskivanje malih akcionara", ističe Božić.

On kaže kako je učešće stranih investitora u kupovinama u 2011. iznosilo oko 42 odsto što je određeno povećanje u odnosu na 2010. kada je iznosilo 36 odsto. Učešče u prodaji iznosi oko 38 odsto, dok je prošle godine iznosilo 43 odsto, što govori o određenoj pozitivnoj promjeni raspoloženja stranih investitora.

Kako jedan od najvažnijih rezultata u ovoj godini Božić navodi saradnju sa Montenegro berzom.

"Već u prvoj polovini 2012. imaćemo nekoliko brokerskih kuća u RS i Crnoj Gori koje će svojim klijentima ponuditi direktan pristup na oba tržišta kapitala, što je prvi konkretan projekat takve vrste u regionu. Očekujemo da ćemo dobiti za ovaj projekat i značajnu međunarodnu podršku. O ovom konceptu razgovaramo već skoro dvije godine i sa berzama u Skoplju, Beogradu i Sarajevu."

On smatra kako će sljedeća godina ponovo biti obilježena naporima EU da riješi probleme zaduženih članova, ali će neizvjesnost po njegovom mišljenju na finansijskim tržištima ipak biti nešto manja, s obzirom na to da su već kvantifikovani gubici i okvirno dogovoreni modaliteti njihovog pokrivanja.

"Na kretanja na tržištima kapitala u BiH u značajnom mjeri će uticati i mogućnost postizanja kompromisa u vezi sa pitanjima koja su bitna za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU. Što se tiče planova Banjalučke berze za 2012, oni će se prvenstveno odnositi na razvoj tržišta novca kroz implementaciju savremene platforme za trgovanje i uvođenje novih finansijskih instrumenta, kao što su REPO ugovori, kao i na edukativne programe u cilju unapređenja opšteg nivoa finansijske pismenosti u društvu."

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti