Osniva se produktna berza u RS-u

07.01.2012. 08:19 / Izvor: Nezavisne novine
Osniva se produktna berza u RS-u

Banjalučka berza planira da u drugoj polovini ove godine osnuje produktnu berzu za trgovinu poljoprivrednim proizvodima, bilo u okviru postojeće strukture berzanskog tržišta ili kao posebno pravno lice, najavljuju u toj instituciji.

Milan Božić, direktor Banjalučke berze, izrazio je očekivanje da će se u prvom tromjesečju godine stvoriti pretpostavke kako bi krenuli u realizaciju planiranog projekta formiranja produktne berze.

Navodeći da je Vlada RS krajem 2011. usvojila izmjene Zakona o tržištu hartija od vrijednosti, koje Banjalučkoj berzi omogućavaju ulazak u akcionarstvo, Božić vjeruje da će taj akt do kraja marta proći i parlamentarnu proceduru. Drugi uslov je donošenje zakona o javnim skladištima koja bi, po zamisli, služila za izdavanje skladišnica, kao garancije da za berzansku trgovinu postoji roba određenog kvaliteta.

Vlasnici robe bi na osnovu izdatih skladišnica mogli da prodaju robu na produktnoj berzi, a zatim bi, na osnovu izvještaja o zaključenim poslovima, javna skladišta izdala skladišnice novim vlasnicima. Moguće je, napominje Božić, napraviti produktnu berzu i bez postojanja javnih skladišta, ali bi, ukazuje, efekti njenog poslovanja bili ograničeni.

"Osnivanje produktne berze može potaknuti sistemske promjene u načinu organizovanja poljoprivrede u zemlji, prvenstveno kroz razvoj javnih skladišta i sistema kontrole kvaliteta, od čega bi poljoprivrednici trebalo da imaju višestruku korist", smatra Božić.

Preko produktne berze, navodi, poljoprivredni proizvodi bi dobili vjerodostojnu cijenu, neophodnu za adekvatnu investicionu politiku proizvođača, dok bi izdata skladišnica proizvođačima mogla služiti kao zalog za podizanje kredita za finansiranje nove sjetve.

Radovan Samardžija, direktor Direkcije za robne rezerve RS, kaže da je inicijativa Banjalučke berze kompatibilna s novom akcionarskom organizacijom tog javnog preduzeća koje dobija mogućnost izdavanja vlasničkih i dužničkih hartija od vrijednosti.

"Mi ćemo samim tim biti prisutni na berzanskom tržištu i zainteresovani smo za osnivanje javnih skladišnica. Pratićemo projekat Banjalučke berze i ukoliko se pokaže opravdanim, mi ćemo ih podržati", kazao je Samardžija.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, takođe, podržavaju ideju osnivanja produktne berze u RS, uz napomenu da po pitanju formiranja javnih skladišnica postoje određene prepreke.

"Mi smo od Srbije dobili tekst Zakona o javnim skladištima i trenutno analiziramo kako da njihova dobra iskustva primijenimo i kod nas. Međutim, iz Srbije dobijamo informacije da oni nisu baš zadovoljni kako je to zaživjelo na terenu, zbog čega i mi još nismo zauzeli čvrst stav da krenemo u tom pravcu", ukazuje Miroslav Milovanović, resorni ministar.

U Srbiji su se, prema njegovim riječima, javili problemi finansiranja javnih skladišta, odnosno država se nije mogla nadmetati sa dominantnim skladišnim kapacitetima privatnog sektora. Zbog toga u Ministarstvu poljoprivrede RS razmišljaju o određenom modelu javno-privatnog partnerstva u kojem bi se u uobzirili interesi oba sektora.

"Uglavnom, mi ćemo se morati do kraja februara odlučiti da li ćemo ulaziti u takav projekat kako bismo imali vremena da do početka juna eventualno usvojimo predmetni zakon", ističe Milovanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti