Sky Srpska: Od naredne godine moguća direktna linija za Beč

05.11.2012. 08:21 / Izvor: SRNA
Sky Srpska: Od naredne godine moguća direktna linija za Beč

Kompanija "Sky Srpska" mogla bi da od početka naredne godine uspostavi svakodnevni aviosaobraćaj od Banjaluke do Beča, uz dodatne čarter letove prema destinacijama u Švajcarskoj i Skandinaviji, a u toku su intenzivni pregovori sa Vladom Republike Srpske o kupovini vlastitog aviona, naglašava direktor kompanije Zoran Injac.

On je rekao Srni da je riječ o avionima za regionalni saobraćaj, kapaciteta od 50 do 80 sjedišta, i da je prednost direktne kupovine od proizvođača ogromna, pogotovo za kompanije koje počinju poslovanje.

"Takozvane "start up kompanije" dobijaju mnoge benefite ako se odluče na kupovinu novih aviona, prije svega potpuno besplatne preobuke letačkog osoblja i osoblja za održavanje aviona, što je, inače, jako skupo. I na taj način želimo da obezbijedimo dobru startnu poziciju za našu kompaniju", rekao je Injac.

On je ističe da se u svim analizama pokazalo da je neophodno da na prostoru Srpske postoji domaća prevoznička kompanija, jer je, osim Slovačke i Makedonije, imaju sve evropske zemlje.

To bi, osim saobraćajnih i ekonomskih prednosti, imalo i određenu političku dimenziju, koja je jako bitna za Republiku Srpsku.

"U svim našim kalkulacijama, osnovna linija bila bi Banjaluka - Beč, a cijena povratne karte na toj relaciji bila bi 100 eura, što je izuzetno povoljno i uticalo bi na startni razvoj putnika koji bi bili zadovoljni ponuđenim. Naša očekivanja su da na godišnjem nivou dostignemo rezultat od 50.000 putnika u prvoj godini poslovanja", naveo je Injac.

Trenutno jedina kompanija koja sa banjalučkog aerodroma obavlja saobraćaj je "BH Airlines" u letu od Sarajeva za Cirih, gdje koriste Banjaluku kao destinaciju za usputno slijetanje, tako da se sada samo ostvaruje transfer između Banjaluke i Ciriha.

"Nažalost, nijedne druge kompanije nema i jedino rješenje je u razvoju domaćeg avio-prevoznika i ulaganje u naše resurse kako bi ovaj posao umjesto uvoznog postao izvozni", rekao je Injac.

On je naveo da je ovih dana u potpunosti osposobljen stari avion Vlade Republike Srpske, koji je prenesen u vlasništvo "SkySrpske", i završen je njegov generalni servis.

Što se tiče nabavke novog aviona, ostaje da se vidi da li će biti opcija kupovine, kredita, lizinga ili najma, ali se nada da ćemo doći do najoptimalnije opcije, kako za "SkySrpske ", tako i za resorno ministarstvo.

Injac dodaje da su rokovi isporuke aviona oko 12 mjeseci, što govori da će biti neophodno da se ide i u najam vazduhoplova za početak saobraćaja.

"U planu je da udovoljimo i mnogobrojmim zahtjevima čarter agencija, koji se odnose na zimski i ljetni turizam, kao i čarter letove brojnih sportskih ekipa, Privredne komore i lokalnih zajednica. Ovih dana imamo namjeru da promovišemo mogućnosti za poslovne ljude i subjekte da koriste poslovni avion kapaciteta šest sjedišta sa kojim za sat do dva mogu stići do svih evropskih destinacija", zaključio Injac

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti