Uplatili 1,9 mil. KM: Firma "Bojanić" zvanično postala vlasnik Žitoprodukta

26.04.2012. 09:15 / Izvor: Nezavisne novine
Uplatili 1,9 mil. KM: Firma 'Bojanić' zvanično postala vlasnik Žitoprodukta

Firma "Bojanić" iz Jajca uplatila je 1,9 miliona KM za kupovinu banjalučkog "Žitoprodukta" i tako zvanično postala vlasnik ove nekada poznate fabrike hljeba.

Tako je banjalučki "Žitoprodukt", dvije godine nakon otvaranja stečajnog postupka, dobio novog vlasnika, koji najavljuje pokretanje proizvodnje.

Radovan Jakovljević, stečajni upravnik u "Žitoproduktu", nakon što je potvrdio da je novac za kupovinu uplaćen u zakonski predviđenom roku, rekao je da se sada radi na sređivanju papirologije kako bi primopredaja imovine firme mogla biti što prije izvršena.

"Stečaj u `Žitoproduktu` je okončan, a detalje u vezi s namirenjem povjerilaca i daljom procedurom najavićemo kroz nekoliko dana", kratko je prokomentarisao Jakovljević.

Mario Bojanić, zamjenik direktora firme "Bojanić", rekao je kako očekuje da bi ugovor o kupoprodaji i primopredaja imovine trebalo da budu izvršeni u toku naredne tri sedmice.

"Mi sada već radimo na okupljanju radnika koji će u naredna tri mjeseca raditi na remontu i pripremi zapuštenih pogona `Žitoprodukta`", najavio je Bojanić.

On je dodao da je firma iz Jajca u prvom mahu zainteresovana za pokretanje rada mlina i pokretanje proizvodnje u njemu.

Bojanić je istakao da će ispoštovati zakonsku obavezu i zaposliti 30 radnika ove firme i zadržati njenu djelatnost.

"Naša namjera nije da samo ispoštujemo svoju zakonsku obavezu, već da obnovimo poslovanje ove nekada renomirane pekarske firme", rekao je Bojanić.

Firma "Bojanić" je privatna kompanija, a pored toga što posjeduje "Mlinpek" iz Bugojna i "Mlinpek žitar" iz Jajca, ima raznolik spektar djelatnosti.

Naime, Bojanići su svoj posao započeli trgujući bojama i lakovima, elektro i vodo materijalom, tako da i danas posjeduju više tih prodajnih objekata.

Oni u Jajcu posjeduju benzinsku pumpu, kablovsku televiziju, a sve njihove firme trenutno zapošljavaju oko 170 radnika.

Stečajni postupak u "Žitoproduktu" otvoren je u decembru 2009. godine, a ovaj najveći regionalni proizvođač hljeba i peciva je šest godina prije otvaranja stečaja prestao s radom kada je počeo gomilati milionske dugove. Prije rata "Žitoprodukt" je zapošljavao više od 270 radnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti