Zakazana sjednica Predstavničkog doma BiH: Potvrda Bevande 12. januara

07.01.2012. 08:46 / Izvor: Oslobođenje
Zakazana sjednica Predstavničkog doma BiH: Potvrda Bevande 12. januara

Potvrđivanje imenovanja Vjekoslava Bevande za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH može se očekivati u četvrtak, 12. januara. Za taj dan zakazane su sjednice Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, piše Oslobođenje.

Nakon što Bevandino imenovanje potvrdi većina državnih poslanika, među kojima više od trećine poslanika iz oba entiteta, teče rok od 35 dana u kojem predsjedavajući predlaže devet ministara i deset zamjenika ministara. U tom roku kandidati za ove pozicije trebaju proći i provjere u Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK) i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

CIK i SIPA rezultate provjere šalju Vjekoslavu Bevandi, koji ih prosljeđuje Komisiji za pripremu izbora Vijeća ministara. Ovo tijelo ima rok od osam dana da kandidature proslijedi Predstavničkom domu PSBiH, koji onda u naredna tri dana mora ili potvrditi ili odbiti predloženi sastav Vijeća ministara.

S obzirom na politički sporazum šestorke oko raspodjele pozicija u Vijeću ministara, na stranačke prijedloge se neće dugo čekati. Najviše vremena može otići na provjere SIPA. Bevandu, kojeg je za mandatara predložio HDZBiH, Predsjedništvo BiH je jednoglasno imenovalo za predsjedavajućeg Vijeća ministara 5. januara ove godine. Naredne sedmice očekuje se konačna lista kandidata za ostale pozicije u Vijeću ministara koje će predložiti stranke šestorke, piše Oslobođenje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti