Špirić potpisao ugovor sa EBRD-om: Za vodosnabdijevanje Čapljine osiguran zajam od pet miliona eura

03.04.2012. 13:00 / Izvor: eKapija.ba
Špirić potpisao ugovor sa EBRD-om: Za vodosnabdijevanje Čapljine osiguran zajam od pet miliona eura

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora Nikola Špirić i izvršni direktor Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za srednju i jugoistočnu Europu Jean-Marc Peterschmitt potpisali su danas ugovor o zajmu u vrijednosti pet miliona eura namjenjen za projekat vodosnabdijevanja u općini Čapljina.

Na osnovu ovog ugovora biće omogućeno finasiranje proširenja vodovodne infrastrukture u prigradskim područjima opštine Čapljina, te zamjene zastarjelih vodomjera.

Nakon potpisivanja ugovora, ministar Špirić naglasio je da je ovaj projekat od izuzetnog značaja za stanovnike opštine Čapljine.

"Ovim projektom biće riješeni dugogodišnji problemi u vodosnabdijevanju stanovnika Čapljine. Planirano je da svi radovi budu završeni do kraja juna 2015. godine, čime će se znatno smanjiti gubici u postojećoj vodovodnoj mreži, a stvoriće se i uslovi za priključenje novih korisnika na javni sistem vodosnabdijevanja", istakao je ministar Špirić.

Odobrena sredstva, od kojih je 4,5 miliona KM obezbjeđeno iz IPA fondova Evropske unije, koristiće Javno preduzeće "Komunalno" Čapljina.

"Uz podršku EBRD preduzeće `Komunalno` Čapljina uskladiće svoje usluge sa međunarodnim standardima i ojačati svoju operativnu efikasnost", rekao je Peteršmit.

Ministar Špirić je naglasio da je EBRD najznačajniji finansijer u BiH, te podsjetio da je putem ove banke do sada uloženo oko 1,3 milijarde eura putem 97 projekata koji se uglavnom odnose na poboljšanje životnih uslova u lokalnim zajednicama.

Peteršmit je upozorio da se više od polovine odobrenih sredstava ne koristi, te izrazio očekivanje da će se ubrzati povlačenje novca i realizacija odobrenih projekata.

Ministar finansija i trezora BiH ocijenio je da se što prije moraju preduzeti koraci kako BiH ne bi dodatno trošila novac za plaćanje rezervacije sredstva za odobrene projekte koje korisnici kredita nisu realizovali.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti