BiH napokon u programu "Europa za građane": Pristup sredstvima od 215 milijuna eura

24.07.2012. 15:33 / Izvor: eKapija.ba
BiH napokon u programu 'Europa za građane': Pristup sredstvima od 215 milijuna eura

Nevladine organizacije, udruženja građana, sporstska udruženja i drugi pravni subjekti iz BiH moći će sudjelovati na javnim pozivim u okviru programa "Europa za građane" već od rujna/septembra ove godine.

Ovo je omogućeno potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju BiH sa Europskom komisijom koju je prije četiri dana u Bruxellesu potpisao šef Misije Bosne i Hercegovine pri Europskoj uniji Igor Davidović.

Program "Europa za građane" ima za cilj približavanje ideja Europske unije njenim građanima, te promoviranje aktivnog uključivanja građana u proces europskih integracija.

Inače, program, čiji je proračun 215 milijuna eura, pokrenut je 2007. godine i trajat će do 2013. godine, tako da BIH ima nešto više od godinu dana povuče sredstva iz ovog programa. U njemu sudjeluju zemlje članice EU, zemlje kandidati za članstvo u EU, kao i zemlje koje su u procesu približavanja EU.

U sklopu Programa moguće je prijavljivati se četiri skupine natječaja i to kroz "Aktivni građani za Europu", "Aktivno civilno društvo u Europi", "Zajedno za Europu", "Aktivno europsko sjećanje".

"Aktivni građani za Europu" izravno uključuje građane, kroz projekte okupljanja građana gradova i općina iz različitih zemalja Europe ili pak kroz druge vidove građanskih projekata.

"Aktivno civilno društvo u Europi" koje je usmjereno na organizacije civilnoga društva i organizacije koje se bave istraživanjem europskih javnih politika koje će primati strukturnu potporu na temelju svojih radnih programa (operativna nepovratna sredstva) ili financijsku potporu za transnacionalne projekte (akcijska nepovratna sredstva).

"Zajedno za Europu" podrazumijeva aktivnosti uključivanja građanstva na europskoj razini u svrhu jačanja vidljivosti djelovanja EU i približavanja Europe njezinim građanima (ovu aktivnost provodi sama Opća uprava i nacionalne Kontakt točke za Program). "Aktivno europsko sjećanje" usmjerena je na odavanje počasti žrtvama nacizma i staljinizma.

Program ima i pet glavnih prioritetnih tema koje su važne za razvoj aktivnog građanstva na europskoj razini i koje određuju glavne značajke koje Program promiče. Prioritetne teme za 2012. su budućnost Europske unije i njene temeljne vrednote, aktivno europsko građanstvo: sudjelovanje i demokracija u Europi, interkulturalni dijalog, blagostanje ljudi u Europi: zapošljavanje, socijalna kohezija i održivi razvoj, utjecaj politika EU-a na društva.

Kako bi reagiralo na nove i specifične teme koje proizlaze iz aktualnosti na europskoj političkoj agendi, uz stalne prioritetne teme utvrđuju se i godišnji prioriteti koji se objavljuju na internetskim stranicama ovog programa.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti