Industrijska zona Luka: Višemilijunska investicija kojom će se otvoriti 500 radnih mjesta

30.07.2012. 12:22 / Izvor: eKapija.ba
Industrijska zona Luka: Višemilijunska investicija kojom će se otvoriti 500 radnih mjesta

Općina Ilijaš je krenula u osnivanje Industrijske zone Luka koja će se prostirati na 16, 6 hektara zemljišta koje se nalazi 20 kilometara od Sarajeva, 58 od Zenice, a prednost joj je što postoji mogućnost povezivanja sa industrijskom zonom "Željezara", te blizina željezniče pruge Bosanski Šamac - Sarajevo i Međunarodnog aerodroma u Sarajevu.

Općinsko vijeće je prije nekoliko dana donijelo odluku o osnivanju. Urađen je i idejni projekt koji je radio Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo. Industrijska zona "Luka" je inače, jedan od najvažnijih projekta u strategiji razvoja te Općine, a ukoliko bi se realizirao, prema procijenama, za prve tri godine njegove realizacije posao bi dobilo od 300 do 500 osoba.

Mirza Marukić, viši stručni suradnik za privredu, zapošljavanje i lokalni razvoj u Općini Ilijaš, kaže za eKapiju, da očekuju da će u njoj mjesto naći do 50 novih privrednih subjekata. Ovih 50 lokacije se kreću od 800 m² do 5.700 m² sa mogućnošću udvajanja parcela.

Marukić ističe da se radi o zoni u kojoj će biti pretežito zastupljeni prehrambeno-prerađivačke, drvoprerađivačke i metaloprerađivačke djelatnosti.

Od privatnih vlasnika Općina je otkupila oko 1, 6 hektara zemljišta. Za tekuću godinu, planiran je otkup dodatnih oko 1,5 ha zemljišta, koje bi se nadovezivalo na već otkupljeni dio zemljišta. Za navedeni otkup Općina je planirala investirati sredstva u iznosu od oko 300.000 KM, koja očekuje da će dobiti od Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.

Idući korak bio bi proces izrade infrastrukure koji će uglavnom financirati Općina, ali i više razine vlasti. Iz tog razloga su, kaže, već aplicirali za sredstva Federalnog ministarstva razvoja poduzetništva i obrta koja su namijenjena izgradnji poduzetničkih zona.

Zona će se graditi u fazama. U prvoj fazi planirana je izgradnja 22 nova industrijsko-poslovna objekta površine od 30.096,00 m2 koja će se prostirati na 7,6 ha. Procijenjeni troškovi uređenja građevinskog zemljišta I faze (bez elektrosnadbijevanja) iznose 799.280,00 KM.

Što se tiče izgradnje putne infrastrukture do poslovne zone u dokumentu "Strategija održivog razvoja općine Ilijaš za period 2013.-2017. godine" već 2013. godine planirana je implementacija projekta izgradnje pristupnog puta i mosta do zone u ukupnoj vrijednosti od 700.000 KM, od čega bi Ministarstvo privrede KS osiguralo 50%, a 50% Općina Ilijaš.

Što se tiče izgradnje potrebne infrastrukture unutar poslovne zone u strategiji Općine u periodu 2013. -2017. godine planirana je implementacija projekta uređenja građevinskog zemljišta (put, vodovod, kanalizacija, PTT, rasvjeta, gasifikacija) u ukupnoj vrijednosti od 2.000.000 KM, od čega bi Ministarstvo privrede KS osiguralo 50%, a 50% općina Ilijaš.

Procjenjuje se da će za izgradnju infrastrukture biti potrebno oko 7 miliona KM.

D. Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti