Superbrands BiH započinje sa izborom najjačih tržišnih marki

02.09.2011. 07:43 / Izvor: eKapija.ba
Superbrands BiH započinje sa izborom najjačih tržišnih marki

Međunarodna organizacija Superbrands, globalni autoritet na području brandinga, započinje sa izborom najjačih tržišnih marki za 2011/2012. godinu u Bosni i Hercegovini. U proces glasanja, uz stručno vijeće, bit će uljučeni i potrošači.

Ovogodišnji izbor započeo je formiranjem stručnog vijeća kojeg čini 40 uglednih i priznatih marketing, poslovnih i akademskih stručnjaka, te predstavnika medija. Mogućnost glasanja za najjače Superbrandove u Bosni i Hercegovini pružena je i široj javnosti pristupom internet stranici www.superbrands.ba. Na takav način potrošači imaju mogućnost da sami neposredno utiču na izbor novih bosanskohercegovačkih Superbrandova. Glasanje je omogućeno na dva načina: pristupom brzom glasanju (prijedlog tri najjače tržišne marke), te pristupu cjelokupnom glasanju sa ukupnim listama brandova.

Za izbor najjačih u Bosni i Hercegovini konkurira čak 1000 tržišnih marki, raspoređenih u 27 kategorija, koje su odabrane na osnovu podataka uglednih i neovisnih agencija za istraživanje tržišta (GfK, Mareco Index Bosnia, Puls i Valicon). U izboru sudjeluju kako domaće, bosanskohercegovačke tržišne marke, tako i one međunarodne. Superbrands status garancija je kvalitetnog odabira te predstavlja jake i dugotrajne robne marke koje opravdavaju povjerenje kupaca.

O ovogodišnjem izboru najjačih tržišnih marki, Borut Zemljič, direktor Superbrands Adriatic d.o.o. je naglasio: "U klimi promjenjivih ekonomskih okolnosti na globalnom, a i regionalnom nivou, borba za cijenom proizvoda ili usluge predstavlja tek taktički alat koji može prouzročiti dugoročniju štetu brandu i kompaniji, te upravo sada je trenutak da se osigura dugoročnija strateška pozicija domaćih brandova na tržištu. Potrebno je preispitati nove i kreativne mogućnosti kako limitiranim budžetima postići optimalne efekte. Na najboljim bh. brandovima stoji i odgovornost proboja i afirmacije na stranim tržištima. Superbrands kao globalni standard pridonosi aktivnoj afirmaciji bh. brandova i analizi prednosti pred njihovim konkurentima".

Organizacija Superbrands prisutna je u 88 zemalja svijeta, a 2008. godine započela je s radom i u Bosni i Hercegovini. Kao organizacija koja se temelji na identifikaciji i imenovanju iznimnih tržišnih marki, Superbrands analizira ostvarenja određene tržišne marke i prepoznaje one koji ostvaruju više od svoje konkurencije te ih nagrađuje visoko priznatim Superbrands statusom. U sedamnaest godina svog postojanja Superbrands je postao prepoznatljiv kao mjerilo uspjeha pojedine tržišne marke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti