Besparica zatvara olimpijski bazen!?

03.12.2012. 09:26 / Izvor: Nezavisne novine
Besparica zatvara olimpijski bazen!?

Kada je Gradski olimpijski bazen (GOB) u decembru 2009. godine otvoren plivači i vaterpolisti iz Banjaluke bili su oduševljeni, a tri godine kasnije spekuliše se da bi dugoočekivani bazen mogao da bude zatvoren.

Prema Nacrtu budžeta grada Banjaluka, za GOB je u 2013. godini predviđeno 300.000 konvertibilnih maraka, pišu Nezavisne.

"Prvi put od vas čujem da je u Nacrtu budžeta predviđen grant od 300.000 KM, s obzirom na to da od gradske uprave zvaničnu informaciju nismo dobili niti smo imali razgovore na tu temu. To je umanjenje za 70 odsto i predviđeni iznos definitivno nije dovoljan za funkcionisanje GOB-a", rekao je u Rajko Radovanović, direktor "Akvane", u čijem je sastavu GOB.

Milenko Šajić, koordinator za saradnju sa sredstvima informisanja Administrativne službe grada Banjaluka, rekao je da su osnovni razlog za smanjenje sredstava mjere štednje, jer se očekuje da će i naredna godina biti teška u smislu ekonomske krize.

"U zahtjevu prema gradskoj upravi tražili smo 1.200.000 KM za 2013. Taj iznos bi bio koliko-toliko adekvatan za poslovanje. Odnosno, toliko grad treba da plati javni interes koji se u GOB-u, ali i objektima "Akvane" ostvaruje. Treba imati u vidu da GOB ulazi u četvrtu godinu postojanja i da moramo predvidjeti dodatne troškove za investiciono održavanje. Poređenja radi, Olimpijski bazen "Otoka" u Sarajevu je 2012. iz budžeta opštine sufinansiran sa 1.600.000 KM i još sa nekoliko stotina hiljada maraka iz raznih budžeta za projekte. Godišnji rashodi GOB-a su od 1,4 do 1,6 miliona, a vlastiti prihodi oko 400.000 KM. I sa grantom od 985.000 KM, koliki je u 2012. godini, bazen posluje negativno, a sa 300.000 on neće moći da funkcioniše", istakao je Radovanović.

Ukoliko bazen ne bude mogao da funkcioniše, biće oštećeni građani, a prije svih sportisti.

"Ne želim da ulazim u menadžerski dio GOB-a i da li ima viška radnika, ali grad treba da stane iza svojih objekata, jer je u bazen uloženo puno novca, oko 18 miliona KM. Mislim da bi bilo suludo da bude zatvoren. Sa socijalnog aspekta treba znati šta će naša djeca proživjeti ako se to desi, jer hiljade ljudi koristi bazen. Mogu izbiti nemiri što se tiče plivačkog i vaterpolo sporta. Ukinuli su nam 40 odsto besplatnih termina umjesto da ih povećavaju, a ukoliko bi ostali bez još besplatnih termina to bi bio veliki problem za klubove, jer nemamo sponzore i živimo od članarina. Tada bismo morali da zatvorimo klubove. Bilo bi to pogubno za plivanje, koje je tek počelo da se razvija", istakao je Željko Panić, sportski direktor Plivačkog kluba Olimp i trener.

Goran Grahovac, trener u APK 22. april, nije čuo priče o mogućem zatvaranju bazena.

"Nadam se da smanjene budžeta, ako do njega dođe, neće uticati na klubove, odnosno da neće biti povećanja cijena korištenja bazena. Nadam se da ovo nije put da bazen bude zatvoren i da će se naći rješenje za klubove. Zatvaranje bazena bi bilo pogubno za nas", istakao je Grahovac.

Jovan Kalaba, generalni sekretar Vaterpolo saveza RS, ističe da bi zatvaranje bazena za vaterpolo i plivačke klubove bilo isto što i zatvaranje dvorane "Borik" za rukometaše i košarkaše.

"I povećanje cijena korištenja bazena bi imalo negativan uticaj. Bazen je napravljen da služi za sport. Svuda na svijetu zatvoreni bezen se finansira iz budžetu grada. Takva vrsta objekta ne može da bude komercijalna isto kao što ne može da bude muzej. Njegova funkcija je društveno korisna i mnogo znači kada svaki klub sa ulice skloni 100 ili 200 djece. Ako je grad došao dotle da štedi na takvim investicijama, odnosno na djeci, onda smo daleko dogurali", istakao je Kalaba.

Iz Administrativne službe grada Banjaluka ne vjeruju da će doći do zatvaranja bazena.

"Ipak grad ne očekuje da će biti ugoroženo funkcionisanje GOB-a. Očekuje se da preduzeće "Akvana", u čijem je sastavu GOB, dodatnim naporima i aktivnostima poveća izvorne prihode i time obezbijedi dodatna sredstva za funkiconisanje bazena", rekao je Šajić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti