Certifikacija opština bitna za Banja Luku i Prijedor

23.02.2012. 15:38 / Izvor: SRNA
Certifikacija opština bitna za Banja Luku i Prijedor

Gradonačelnik Banja Luke Dragoljub Davidović rekao je da projekat certifikacije opština za povoljno poslovno okruženje mnogo znači za ovaj gradu koji je već dosta učinio na privlačenju investitora.

Davidović, koji je u Beogradu prisustvovao regionalnom skupu o certifikaciji i povoljnom okruženju u jugoistočnoj Evropi, rekao je novinarima da je Banja Luka označena kao jedna lokalna zajednica koja nastoji da stvori uslove za povoljno poslovno okruženje i da poveća interes investitora za ovaj grad.

"U Banja Luci, odnosno u Republici Srpskoj, trebalo bi, kada su opštine u pitanju dati lokalni skupštinama mogućnost da dodjeljuju građevinsko zemljište zainteresovanim investitorima pod uslovima kako se dogovore", smatra Davidović.

On je naveo da je pokrenuta inicijativa da se zakon u Srpskoj koji reguliše građevinsko zemljište promijeni u tom smislu.

"Kao grad smo učinili mnogo, ali to nije dovoljno, dali smo određene olakšice investitorima, ali osnovna prepreka danas je ta procedura licitacije. Kada se pojavi investitor i traži zemljište moramo da mu kažeo da će ga dobiti samo licitacijom", naveo je Davidović.

On je naveo da investitori nisu zainteresovani za taj dugi proces i da vrlo često odustanu.

Davidović je rekao da Banja Luku za potencijalne investitore preporučuje geografska pozicija, saobraćajna povezanost, dostupnost, olakšice za investitore koji grade u Banjaluci, odnosno odloženo plaćanje obaveza gradu, kao i neke druge olakšice, dostupnost administracije, kratkotrajni procesi dobijanja papira.

Načelnik prijedorske opštine Marko Pavić kaže da učešće u projektu certifikacije Projedoru znači mnogo i da je taj grad svojim dugoročnim opredjeljenjem na prvo mjesto stavio privlačenje stranih i domaćih investiora, sa ciljem što većeg zapošljavanja.

"Mi već dvije godine intenzivno radimo na stvaranju povoljnog i političkog i bezbjednosnog ekonomskog okruženja", rekao je Pavić, navodeći da je učešće u projektu certifikacije za Prijedor priznanje za protekli rad u toj oblasti.

On je naveo da će to biti odskočna daska za nove investitore u Prijedoru, navodeći da je u toku široka akcija za predstavljanje ove opštine kao povoljnog mjesta za ulaganja.

"Hrvatska ulazi u EU, a mi smo na granici sa Hrvatskom i smatramo da je to naša prednost koju želimo iskoristiti i privući investitore", naveo je Pavić, koji očekuje da će Prijedor uskoro dobiti certifikat, jer ispunjava sve uslove.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti