Na sajmu u Minhenu: Predstavljena investiciona ponuda projekata iz RS-a

08.10.2012. 14:28 / Izvor: SRNA
Na sajmu u Minhenu: Predstavljena investiciona ponuda projekata iz RS-a

Na vodećem Međunarodnom sajmu nekretnina "Expo real 2012", koji je danas počeo u Minhenu, predstavljena je investiciona ponuda projekata iz Republike Srpske.

Projekte su prezentovali predstavnici Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske sa partnerima iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Administrativne službe grada Banjaluka i opštine Gradiška.

Pomoćnik ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Slobodanka Dubravac razgovarala je prvog dana sajma sa predstavnicima njemačkih kompanija, koji su pokazali zainteresovanost za ulaganja u više sektora u Srpskoj, s naglaskom u obnovljive izvore energije.

Na Sajmu, koji traje do 10. oktobra, uspostavljeni su kontakti i dogovoreni sastanci sa predstanicima više investicionih kuća, a podršku u organizaciji pruža i Predstavništvo Republike Srpske u Njemačkoj, čije je sjedište u Štutgartu, saopšteno je iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske.

Srpska se predstavila sa više projekata iz oblasti turizma, industrije, poljoprivrede, kao što su rekonstrukcija i revitalizacija tvrđave Kastel u Banjaluci, prezentacija lokacija Trebinja i Jahorine za izgradnju turističkih objekata, projektima iz oblasti banjskog turizma "Vilina Vlas" Višegrad i "Mlječanica" Kozarska Dubica, izgradnjom sportsko-rekreativnog kompleksa i sajma u Banjaluci.

Na sajmu su u ponudi i projekti iz oblasti industrije, oko 20 postojećih braunfild objekata širom Republike Srpske, te ponuda za JPP, kao i za toplanu u Prijedoru.

Minhenski sajam je najveći sajam poslovnih nekretnina i investicija u Evropi, koji se od 1998. godine odražava u oktobru, i na kojem više od 80 učesnika čine sami investitori i donosioci odluka.

Ove godine na sajmu će se predstaviti konsultantska preduzeća za nekretnine, revizorske kuće, advokatske kancelarije, poreski konsultanti, ekonomski regioni, gradovi i opštine, investitori, mediji, udruženja, arhitektonski i projektni biroi i agencije nekretnina, te institucije za promociju ulaganja.

Sve najveće kompanije iz svijeta tradicionalno učestvuju na ovom sajmu, koji prate mnogi specijalizovani skupovi i konferencije.

Prošle godine na sajmu je izlagalo 1.610 učesnika iz 34 zemlje, dok je bilo više od 37.000 posjetilaca.

Vodeće zemlje učesnice na sajmu u 2011. godini bile su NJemačka, Austrija, Poljska, Holandija, Švajcarska, Velika Britanija, Francuska, Češka Republika, Luksemburg, Ruska Federacija, kao Velika Britanija i Sjeverna Irska, te SAD.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti