Rešić: Prijedor, Bijeljina, Trebinje i Doboj postaju gradovi

06.07.2012. 08:11 / Izvor: Glas Srpske
Rešić: Prijedor, Bijeljina, Trebinje i Doboj postaju gradovi

Prijedor, Bijeljina, Trebinje i Doboj trebalo bi da dobiju status grada nakon usvajanja prijedloga zakona o tim gradovima koji će biti razmatrani na narednoj sjednici parlamenta Srpske, prenose agencije.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić istakla je da su ovo tehnički zakoni, koji predviđaju da je grad pravni nasljednik opštine, te da stoga neće biti dodatnih teritorijalnih izmjena. "Gradovi Prijedor, Doboj, Bjeljina i Trebinje sastojaće se iz iste teritorijalne cjeline kao i do sada, kada su imali status opštine. Neće biti povećanja administracije", dodala je Rešićeva.

Ona je navela da će organi bivše opštine, do prvih narednih lokalnih izbora, obavljati funkciju organa grada.

Prema riječima Rešićeve, zakonskim rješenjima uređuju se područja, nadležnosti, organi i finansiranje gradova. "Statutom gradova Doboj, Prijedor, Bijeljina i Trebinje, u skladu sa zakonom, uređuju se njihova nadležnost, organizacija i rad organa, njihova obilježja, oblici neposrednog odlučivanja građana i druga pitanja od značaja za ostvarivanje prava i dužnosti grada", rekla je Rešićeva.

Parlament Srpske razmatraće i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske kojim se predviđa da osim gradova Banjaluka i Istočno Sarajevo status grada imaju i sadašnje opštine Bijeljina, Doboj, Prijedor i Trebinje. Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je za 10. juli ove godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti