U Banjoj Luci i Prijedoru započeo program certifikacije povoljnog poslovnog okruženja

15.05.2012. 11:21 / Izvor: eKapija.ba
U Banjoj Luci i Prijedoru započeo program certifikacije povoljnog poslovnog okruženja

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi RS, Željka Cvijanović, gradonačelnik Banje Luke, Dragoljub Davidović i načelnik opštine Prijedor, Marko Pavić potpisali su u ponedjeljak, Sporazum o saradnji, kojim je uspostavljen okvir za saradnju, koordinaciju i sprovođenje zajedničkog programa "Certifikacija povoljnog poslovnog okruženja u jugoistočnoj Evropi - međunarodni pečat kvaliteta za opštine sa povoljnim okruženjem za poslovanje".

Cilj projekta, koji traje 18 mjeseci, je uspostavljanje sistema certifikacije kojim bi se obezbijedila međunarodna prepoznatljivost, kao i jačanje regiona jugoistočne Evrope kroz uspostavljanje jedinstvenih standarda kvaliteta koje opštine i gradovi pružaju potencijalnim investitorima i, prije svega, privrednicima koji posluju na lokalnom nivou.

U Republici Srpskoj su kao pilot opštine uključene Banja Luka i Prijedor.

Ministar Cvijanović kazala je da je suština ovog programa da lokalne zajednice poslije ispunjenja određenih kritrijuma dobiju regionalni certifikat kojim se potvrđuje da imaju povoljno poslovno okruženje, a sve u cilju da se izjednačavaju uslovi poslovanja i poslovna klima u opštinama, pri čemu bi i regija bila prepoznatljiva.

"Namjera je da poslije ove prve faze vršimo certifikaciju i drugih opština u RS, po uzoru kako je to uradila Srbija i druge države u regionu", dodala je ministar Cvijanović.

Gradonačelnik Davidović kazao je da je riječ o krupnom projektu i da je Grad Banja Luka spreman da ispuni sve određene obaveze. Načelnik opštine Prijedor rekao je da je osnovna programska orijentacija te lokalne zajednice rad na stvaranju povoljnog ambijenta za privlačenje domaćih i stranih investitora, te da je današnji Sporazum samo nastavak tog posla.

Osim potpisivanja Sporzuma, počele su i obuke za opštinske službenike u okviru programa "Certifikacija povoljnog poslovnog okruženja u jugoistočnoj Evropi - međunarodni pečat kvaliteta za opštine sa povoljnim okruženjem za poslovanje".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti