Četiri opštine u RS-u postale gradovi

04.08.2012. 08:21 / Izvor: Glas Srpske
Četiri opštine u RS-u postale gradovi

Opštine Bijeljina, Trebinje, Prijedor i Doboj zvanično su postali gradovi nakon što je u "Službenom glasniku RS" objavljen zakon o ovim gradovima. Ovo je u petak istakao direktor "Službenog glasnika RS" Proko Dragosavljević. Doskorašnji načelnik, a od petka v.d. gradonačelnika Marko Pavić, izjavio je da je dobijanjem statusa grada Prijedor dobio ono što već dugo zaslužuje da se i zvanično zove grad.

"To je samo početak stvaranja većeg regionalnog centra za čitavu prijedorsku regiju", rekao je Pavić i dodao da će sam naziv grada psihološki djelovati na stanovnike Prijedora, a za investitore značiti još mnogo više. "Investitori će u startu znati da dolaze negdje gdje postoje obilježja grada, a to će biti značajno i za sve posjetioce Prijedora", kazao je Pavić i dodao da promjena statuta, pečata, tabli neće izazvati veće probleme ni troškove.

V.d. gradonačelnika Doboja Obren Petrović smatra da je Doboj oduvijek bio veliki urbani i regionalni centar koji će sa novim statusom dobiti mnogo, a ponajviše već najavljenim ulaganjima potencijalnih investitora. "Dobijanje statusa grada je veliki dan za sve Dobojlije, koji su za sve to mnogo zaslužni", rekao je Petrović.

Prema riječima predsjednika SO Doboj Zdravka Petrovića, nakon što je Doboj i zvanično dobio status grada u roku od 60 dana obavezni su da izvrše statutarne izmjene. "Očekujemo da nam biti omogućena veća i bolja aplikacija kada su u pitanju projekti i iskorištenost pretpristupnih fondova EU. Nadamo se da ćemo sada moći aplicirati na neke veće projekte", rekao je Petrović.

Dobijanjem statusa grada Trebinje je zvanično postalo značajan regionalni centar, smatra v.d. gradonačelnika Dobroslav Ćuk. "Status grada će privući investitore, turiste i druge koji su dolazili i koji će doći u naš grad. Trudićemo se i dalje da Trebinje ostane prepoznatljiv privredni, kulturni, obrazovni i sportski centar Hercegovine", rekao je Ćuk.

On je napomenuo da se promjenom statusa ništa suštinski ne mijenja u opštini koja se i ranije osjećala gradom, te poručio da se neće povećavati broj administrativnih radnika. Na zgradu opštine Bijeljina u petak je postavljena nova tabla kojom je označeno da su dobili status grada. "Neće biti povećan broj odbornika ni administrativnih radnika, odnosno neće biti vanrednih troškova za ovaj grad", rekao je v.d. gradonačelnika Mićo Mićić i čestitao stanovnicima Bijeljine i istakao da je to njihova zasluga.

Narodna Skupština RS usvojila je 10. jula zakone o gradovima Bijeljina, Trebinje, Prijedor i Doboj, a Vijeće naroda 18. jula konstatovalo da usvojenim zakonima nije ugrožen vitalni nacionalni interes nijednog konstitutivnog naroda u Srpskoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti