Vlada RS: Nije dala zeleno svjetlo za rješavanje naplate iračkog duga

27.08.2011. 08:37 / Izvor: SRNA
Vlada RS: Nije dala zeleno svjetlo za rješavanje naplate iračkog duga

Vlada Republike Srpske (RS) nije u petak prihvatila izvještaj Radne grupe za utvrđivanje stanja i davanja rješenja naplate iračkog duga AD "Hidrogradnji" Pale, jer smatra da finansijska ponuda koja je usaglašena sa "Hidrogradnjom" DD Sarajevo nije zadovoljavajuća.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je da je bio prijedlog da ta sredstva budu raspodijeljena u omjeru 60 na prema 40 u korist preduzeća "Hidrogradnja" iz Sarajeva, ali da je procjena da preduzeću u Srpskoj treba da pripadne više sredstava.

Tegeltija kaže i da isplate obaveza prema preduzećima iz Slovenije i Hrvatske od oko 11 miliona KM, koje je prije blokade računa ovog preduzeća izvršila "Hidrogradnja" Sarajevo, nije trebalo da budu izvršene.

"Prijedlog je bio da se od ukupnog iznosa sredstava po osnovu obveznica i kamata isključi iznos koji je plaćen hrvatskim i slovenačkim preduzećima i da se određeni dio sredstava rezerviše za potraživanja jednog zagrebačkog preduzeća", dodao je Tegeltija.

Tegeltija od nadležne radne grupe očekuje da u roku od 15 dana još jednom pokuša da usaglasi stavove o raspodjeli oko 26 miliona obveznica iračke države, koje su izdavane za plaćanje prijeratnih radova, a koje sa sobom nose i 8,7 miliona dolara kamata.

On je podsjetio da je zadatak Radne grupe bio da utvrdi koliki je iznos sredstava koja se nalaze kod "Invest banke" u Beogradu, kako da se ta sredstva raspodijele, da se utvrdi koliko sredstva je "Hidrogradnja" isplatila subjektima u bivšim jugoslovenskim republikama prije nego što je došlo do blokade računa i da se utvrde troškovi advokata u sudskom postupku pred Trgovinskim sudom u Beogradu, koji zastupaju "Hidrogradnju" Pale.

Prethodno je Vlada Federacije BiH dala saglasnost na prijedlog rješenja naplate iračkog duga i čekala se odluka Vlade RS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti