Šansa za mlade poduzetnike: U Mostaru predstavljen Tehnološki park INTERA

01.10.2012. 14:27 / Izvor: Fena
Šansa za mlade poduzetnike: U Mostaru predstavljen Tehnološki park INTERA

U Mostaru je danas predstavljen Tehnološki park Zaklade za inovacijski i tehnološki razvitak INTERA, koji bi u skoroj budućnosti trebao postati rasadnik novih ideja i zamašnjak u razvoju novih tehnologija na prostoru Hercegovine.

Kako je na prezentaciji projekta kazao izvršni direktor INTERE Mladen Kostić, Tehnološki park Mostar smješten je u južnoj poslovno-industrijskoj zoni Mostar i sastoji se od poslovnog inkubatora te platforme za internacionalizaciju domaćih poduzeća.

Zadaća poslovnog inkubatora je mladim poduzetnicima i poduzećima omogućiti realizaciju i komercijalizaciju njihovih poslovnih ideja, kroz potporu u vidu edukacije, savjetovanja i smještaja pod subvencioniram uvjetima.

"Poslovni inkubator sadržavat će sve one usluge koje će biti na korist mladim poduzetnicima i njihovim poslovnim idejama s kojima žele izaći na domaće i svjetsko tržište, dok platforma za internacionalizaciju predstavlja mogućnost da postojeće bh. kompanije plasiraju robe i usluge na strana tržišta ili da uspostave suradnju s inozemnim poduzećima", kazao je Kostić.

Potencijal ovog projekta prepoznala je i norveška vlada koja će u prve tri godine rada s 2,5 miliona eura podržati Tehnološki park Mostar.

Ciljani sektori Tehnološkog parka su informacijske tehnologije, suvremene metode obrade metala te obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost.

Kostić je dodao kako će za uspjeh ovog projekta presudno biti promoviranje poduzetničke kulture na našim prostorima.

"Da bi se iskoristio sav ekonomski potencijal koji Hercegovina nedvojbeno posjeduje, potrebno je prvenstveno proširiti opću kultura poduzetništva među mladim ljudima. Na zapadu je sasvim normalno da studenti na završnim godinama fakulteta jedva čekaju da neku svoju ideju plasiraju na tržište, što kod nas baš i nije slučaj", kazao je Kostić.

Dodao je kako je u ovom trenutku nezahvalno davati procjene koliko će Tehnološki park Mostar otvoriti novih radnih mjesta, a ta će brojka, kazao je, prije svega ovisiti o tome koliko će se roditi novih ideja koje će imati tržišni smisao.

"Mi ćemo se pored podrške "start up" kompanijama fokusirati i na pružanje podrške postojećim poduzećima koja imaju potencijal za širenje", kazao je Kostić.

U toku je uspostavljanje svih aktivnih servisa i usluga u Tehnološkom parku Mostar, a u sljedećih nekoliko mjeseci bit će raspisan javni poziv za nova poduzeća i ideje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti