JKP "Saobraćaj i komunikacije - Tuzla" obilježava Europsku sedmicu mobilnosti

17.09.2011. 11:14 / Izvor: eKapija.ba
JKP 'Saobraćaj i komunikacije - Tuzla' obilježava Europsku sedmicu mobilnosti

Povodom obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti, javno komunalno preduzeće "Saobraćaj i komunikacije - Tuzla" d.o.o. se pridružilo promociji alternativnih prevoznih sredstava kao održivog načina kretanja.

Evropska sedmica mobilnosti predstavlja najveću svjetsku inicijativu usmjerenu na pitanje održivog gradskog prevoza. Traje u periodu od 16. do 22. septembra, s tim da se 22. septembar obilježava kao "Međunarodni dan bez automobila". Cilj ove inicijative je da kod građana probudi potrebu za aktivnim djelovanjem u cilju smanjenja zagađenja vazduha uzrokovanog povećanim saobraćajem u gradskim sredinama.

Kvalitet vazduha je u direktnoj vezi sa brojem motornih vozila. Saobraćaj u Tuzli, koncentriran je u vrlo uskoj zoni i doprinosi kontinuiranom opterećenju polutantima, kao što su CO, NO, CnHn čestice i olovo. Kako bi se učinilo nešto na rasterećenju saobraćaja i smanjenju zagađenja vazduha, pozivamo svoje sugrađane da, barem u periodu od 16. do 22. septembra, daju priliku alternativnim prevoznim sredstvima, kao što je korištenje javnog prevoza, korištenje bicikla ili, zašto ne, hodanje.

"Od početka svog poslovanja JKP ”Saobraćaj i komunikacije - Tuzla” je učinilo nekoliko važnih koraka ka poboljšanju situacije u našem gradu po pitanju očuvanja prirode i okoliša i podržavanja održivih načina kretanja. Organizacijom javnih parkirališta i uvođenjem reda u saobraćaj i mirovanju u određenoj mjeri je redukovano zagađenje od strane automobila", saopćeno je iz ovog preduzeća.

Uspostavljanjem zelenog vala također se pokušalo uticati na smanjenje zagađenja vazduha, omogućavanjem bolje organizacije saobraćaja i smanjenjem vremena čekanja na semaforskim raskrsnicama. Postavljanjem fizičkih prepreka u vidu stubića i betonskih polulopti za zaštitu pješačkih zona i organizacijom stalaka za bicikle i motocikle, stvorena je povoljna atmosfera za korištenje alternativnih načina kretanja kao što je hodanje ili vožnja bicikla.

"U skladu sa dosadašnjim zalaganjima, koristimo i ovu priliku da svojim sugrađanima poručimo: podržite ideju Evropske Sedmice Mobilnosti, dajte priliku alternativnim prevoznim sredstvima i tako učinite važan korak kako za očuvanje vlastitog zdravlja, tako i za očuvanje prirode i okoliša", poručuju iz JKP SIK Tuzla.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti