Nedoumice u borbi protiv piratstva riješene: Korištenje besplatnih verzija softvera nije protivno zakonu

14.03.2012. 11:16 / Izvor: eKapija.ba
Nedoumice u borbi protiv piratstva riješene: Korištenje besplatnih verzija softvera nije protivno zakonu

Nakon što se je Federalna uprava za inspekcijske poslove najavila akciju u borbi protiv piratskih softvera pojavile su se brojne nejasnoće i kod inspektora i kod korisnika. Naime, građani i kompanije su u nedoumici mogu li se koristiti besplatne verzije programa koje se nalaze na Internetu, te gdje se se mogu naći zastupnici pojedinih programa u BiH.

Melisa Selesković-Kapić, Anti Piracy Manager u Microsoftu BiH, kaže da svi programi koji nemaju svoju cijenu na tržištu, kao što su besplatne verzije programa sa Interneta, dozvoljeni za korištenje u privatne i poslovne svrhe.

O tome kako firme mogu znati je li neki program licenciran Kapić objašnjava da za to postoje razni dokazi od ugovora, COA za WIN OS do računa.

"Ukoliko pravno lice koristi nelicenciranu verziju Microsoft programa inpektori će nas, kao vlasnika autorskog prava, kontaktirati da potvrdimo njegovu autentičnost. Mi smo dužni da to uradimo", kaže nam Kapić.

Navodi da građani i pravna lica koji žele provjeriti je li njihov softver licenciran mogu kontaktirati njihove partnere, njih oko 200, a njihova lista se nalazi na web stranici njihove firme. Isto mogu uraditi i kod svih preprodavača (bez obzira o kojem programu se radi), odnosno distributera računarske opreme u BiH, a njihova lista se nalazi na stranici licenciranje.ba.

Podsjetimo i to da je ova oblast regulirana Zakonom o zaštiti autorskih i srodnih prava te da on uključuje upravne mjere i prekršajne odredbe kao što je privremeno ili trajno oduzimanje predmeta i uređaja kojima je počinjen prekršaj pa do novčanih kazni koje, između ostalog, za pravne subjekte mogu biti od 1.000 do 200.000 KM.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti