Naftaši najavljuju poskupljenje goriva

08.02.2012. 12:54 / Izvor: Nezavisne novine
Naftaši najavljuju poskupljenje goriva

Ukoliko trenutni trend rasta rafinerijskih cijena nafte bude nastavljen u RS, veoma je izvjesno da će doći do poskupljenja goriva i njegovih derivata, najavio je juče Vojin Mitrović, predsjednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi u RS.

On je rekao da će pumpaši u RS narednog utorka razmotriti poskupljenja goriva u maloprodaji, jer će tada biti napravljen posljednji presjek rafinerijskih cijena.

Trenutne cijene benzina u RS se u maloprodaji kreću od 2,28 do 2,35 KM, dok je za litar evrodizela potrebno izdvojiti između 2,30 i 2,45 KM, navode u ovom udruženju.

"Do posljednjeg značajnijeg poskupljenja goriva došlo je prije deset dana, kada su cijene goriva u prosjeku skočile između pet i osam feninga", rekao je Mitrović.

Rade Vidaković, načelnik Odjeljenja za marketing i reklamu "Optima grupe", rekao je da od početka godine nije zabilježen značajniji rasta cijena goriva na "Nestro petrolovim" pumpama.

"Mi ćemo, kako je to nalagala i dosadašnja praksa, narednog ponedjeljka pratiti berzanske kotacije cijena i prema tome se odrediti da li ćemo podići cijene derivata na svojim pumpama ili ne", objasnio je Vidaković.

On je dodao da se usljed niskih temperatura u posljednjem periodu sve više bilježi potrošnja benzina zbog hladnog vremena u Evropi i SAD, što je izazvalo promjene cijena derivata na svjetskim berzama u smislu da su benzini poskupjeli, a dizeli očekivano pojeftinili.

On je dodao da uprkos teškim vremenskim uslovima sve "Nestro petrolove" pumpe u RS trenutno uredno snabdijevene svim vrstama goriva.

"Najveće probleme prilikom distribucije shodno trenutnim vremenskim uslovima imamo na pravcu prema Nevesinju, Palama, Han Pijesku i Sokocu", rekao je Vidaković.

Najave da bi gorivo sljedeće sedmice moglo da poskupi, nisu obradovale građane u RS.

Banjalučanin Ostoja Novaković smatara da nije u redu da gorivo konstantno poskupljuje. On kaže da mu nije jasno kako se to dešava da kad god gorivo poskupljuje na svjetskim berzama, to prate i više cijene na pumpama, dok sa druge strane kada sirova nafta pojeftinjuje, to potrošači ne vide na pumpama.

Ako je za utjehu domaćim vozačima, cijena goriva u BiH je i dalje najniža u regionu.

Juče su na benzinskim pumpama u Sloveniji poskupjele sve vrste goriva, tako da litar bezolovnog benzina od 95 oktana po novom košta čak 1,320 evra, dok je bezolovni benzin od 100 oktana sada 1,333 evra za litar i dostigao je rekordnu vrijednost iz maja ove godine. Dizel gorivo je poskupjelo za 0,6 centi na 1,269 evra.

U Hrvatskoj litar supera od 95 oktana košta 10,20 kuna, odnosno (2,67 KM), a od 98 oktana 10,58 kuna (2,77 KM). Eurodizel kod naših sjevernih susjeda košta 9,68 kuna (2,53 KM).

U Srbiji super od 95 oktana košta 138 dinara (2,52 KM), a dizela 136,9 dinara (2,50 KM).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti