Početkom septembra "Nestro Petrol" u Sarajevu

22.08.2012. 11:50 / Izvor: SRNA
Početkom septembra 'Nestro Petrol' u Sarajevu

Početkom septembra biće otvorena prva benzinska pumpa "Nestro petrola" u sarajevskom naselju Blažuj, što je u skladu sa planovima da se ove i naredne godine širi maloprodajna mreža na teritoriji cijele BiH, prvenstveno u Federaciji BiH, izjavio je Srni načelnik Odjeljenja za marketing i reklamu "Optima grupe" Rade Vidaković.

Vidaković je naveo da se marketinške aktivnosti i ispitivanje tržišta provode i na području Mostara, ali i u drugim gradovima BiH za koje su zainteresovani.

On je istakao da je ogromna energija usmjerena na širenje maloprodajne mreže, te da je u toku ispitivanje tržišta u Srbiji, gdje se takođe planira širenje mreže "Nestro petrol" pumpi.

"U toku su pregovori sa OMV-om. Spadamo u grupu ozbiljnih ponuđača, potencijalnih kupaca pumpi OMV-a na tržištu Srbije i Hrvatske. Rano je govoriti o tome kakav će rezultat razgovora i pregovora biti", rekao je Vidaković.

Prema njegovim riječima, širenje benzinskih pumpi "Nestro petrola" otvara i nova radna mjesta, pa se radna snaga traži u mjestima u kojima se benzinska pumpa otvara.

Govoreći o Rafineriji ulja Modriča, on je naveo da su aktivnosti i u tom preduzeću prvenstveno usmjerene na marketinško predstavljanje maksimalnog kvaliteta motornih ulja.

"Aktivnosti nisu usmjerene samo na širenje pozicije na domaćem tržištu, već i na otvaranje tržišta u Italiji, Austriji i NJemačkoj. Povjerenje evropskih kupaca u naše proizvode, na neki način, možda je jače nego na domaćem tržištu, jer domaći kupac prema nekom automatizmu mnogo više vjeruje uvoznom proizvodu, a ubijeđeni smo da su naši proizvodi jedanko kvalitetni, a čak i povoljniji sa cijenom", istakao je Vidaković.

On je dodao su dobijeni sertifikati od skoro svih svjetskih proizvođača automobila da su ulja Rafinerije u Modriči visokokvalitetna, da traju i duže od previđenog roka, te da garantuju maksimalnu zaštitu automobilskih motora.

"To nam daje podstrek da se borimo za svjetsko tržište. Promovišemo i novu ambalažu, pa tako smo i pakovanjem, ne samo kvalitetom proizvoda, dostigli evropske standarde", rekao je Vidaković.

Načelnik Odjeljenja za marketing i reklamu "Optima grupe" naglasio je da dinamika investiranja u Rafineriji nafte - Brod, koja se odnosi na remont postojećih i nabavku novih postrojenja ide planiranim tempom.

On je podsjetio da je ove godine planirano ulaganje 97 miliona eura, a da je sljedeće godine u planu najveća investicija u Rafineriju nafte u Brodu, vrijedna 276 miliona eura.

Vidaković je rekao da je bilans poslovanja Rafinerije nafte - Brod negativan, jer rade sa postrojenjem koje ima veliki procenat sopstvenog gubitka, a da bi bio smanjen - potrebno je da se realizuju planirane investicije i da se izgrade nova postrojenja, koja će omogućiti njegovo smanjenje.

On je naveo da se sopstveni gubici kreću oko 12 odsto, a da bi se pozitivno poslovalo - sopstveni gubici ne smiju da prelaze šest odsto.

"Proces rekonstrukcije i investiranja dugoročan je. Potrebno je projektovanje, planiranje, identifikacija problema, naručivanje opreme...", zaključio je Vidaković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti