Na stadionu Tušanj sutra puštanje u rad solarnog sistema

10.09.2012. 15:07 / Izvor: eKapija.ba
Na stadionu Tušanj sutra puštanje u rad solarnog sistema

Na stadionu Tušanj ispred objekta "Omladinski tuševi" sutra će u 12.00 sati bit održana svečanost povodom puštanja u rad solarnih sistema za pripremu tople vode postavljenih u objekte JU Stadion Tušanj u Tuzli.

Stadion Tušanj će korištenjem obnovljivog izvora energije dnevno grijati 4.000 litara vode, te ostvariti finansijske uštede od 10.000 KM godišnje.

Solarni kolektori za pripremu tople vode postavljeni su u okviru projekta "Solarna energija kao budućnost održivog razvoja" koji je finansirala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sufinansirao i implementirao Partner mikrokreditna fondacija.

Cilj projekta je pokretanje održive proizvodnje solarnih kolektora/sistema kroz obezbjeđenje edukacije i osiguranje finansijske podrške putem kreditnih i bespovratnih sredstava za 20 preduzetnika, učesnika u projektu. Također, cilj je da se za 200 zainteresiranih klijenata obezbjedi savjetodavna pomoć i kreditna sredstava za nabavku i ugradnju solarnih kolektora/sistema za potrebe domaćinstva ili biznisa.

Na ovaj način se želi povećati stepen iskorištavanja sunčeve energije putem solarnih kolektora i podržati razvoj svijesti o korisnosti korištenja alternativnih izvora energije u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti