RAŽ započeo implementaciju projekta o socioekonomskoj ravnopravnosti žena u ruralnim zajednicama

12.06.2012. 12:20 / Izvor: eKapija.ba
RAŽ započeo implementaciju projekta o socioekonomskoj ravnopravnosti žena u ruralnim zajednicama

Razvojna agencija Žepče započela je sa implementacijom projekta "Jačanje socioekonomske ravnopravnosti žena u ruralnim mjesnim zajednicama općine Žepče", podržanog iz sredstava FIGAP programa namijenjenog za implementaciju Gender akcionog plana BiH, a kroz zajedničku suradnju Agencije za ravnopravnost spolova BIH-Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BIH, Gender centra Federacije BIH i Gender centra Republike Srpske.

Projekat "Jačanje socioekonomske ravnopravnosti žena u ruralnim mjesnim zajednicama općine Žepče" ima cilj poboljšanje kvalitete života i ravnopravnosti žena u ruralnim područjima općine Žepče kroz unaprjeđenje uvjeta za rad žena u poduzetništvu.

Predloženim projektom će se poboljšati pristup mogućnostima socioekonomskog osnaživanja za pedeset žena iz ruralnih mjesnih zajednica općine Žepče, koje su definirane kao ciljna grupa. Također će se animirati žene na veću aktivnost u ruralnim sredinama, te osigurati viša razina informiranosti žena o općim standardima i mehanizmima ravnopravnosti spolova, te uloge žena u društvu.

Projektom je predviđen program obuke i edukacije namijenjenih povećanju znanja i poslovnih vještina kod žena u oblasti poljoprivrede i turizma, osiguranje direktne podrške za najbolje poslovne ideje u oblasti samozapošljavanja žena; uspostava e-info centra za pružanje informacija i savjeta za žene poduzetnice; priprema i publiciranje "Poduzetničke početnice za žene", te promocija ženskog poduzetništva putem radio emisija "Žene u biznisu" i Konferencije o ženskom poduzetništvu u Zeničko-dobojskom kantonu koja je planirana po završetku projekta. Projekt traje 10 mjeseci.

Održivost projekta je osigurana kroz daljnje praćenje poduzetničkih poduhvata žena od strane Razvojne agencije Žepče, s ciljem tržišne stabilizacije, i razvoja konkurentske prednosti novopokrenutih biznisa u periodu od 1 godine po okončanju projekta.

Provođenjem projekta ostvarit će se višestruka korist za lokalnu zajednicu jer će se uspostaviti partnerski odnosi između privatnog sektora i lokalne vlasti kroz otvaranje međusobnog dijaloga, te uključiti žene u ruralnim mjesnim zajednicama u kreiranje lokalne politike razvoja poljoprivrede i turizma i povoljnog ambijenta za razvoj ženskog poduzetništva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti