Neum: Završen Reviconov međunarodni simpozij "Fiskalni okvir i održivi razvoj"

26.05.2012. 13:16 / Izvor: eKapija.ba
Neum: Završen Reviconov međunarodni simpozij 'Fiskalni okvir i održivi razvoj'

Danas je u Neumu usvajanjem zaključaka po sektorima o kojima se raspravljalo prethodna dva dana završen 13. Međunarodni simpozij u organizaciji revizorske kuće Revicon koji je ove godine razmatrao temu "Fiskalni okvir i održivi razvoj BiH".

Tijekom ova dva dana pred stručnim skupom simpozija predstavnici lokalne, županijske i državne vlasti predstavljali su aktivnosti svojih ministarstva i planirane načine rješavanja brojnih problema sa kojima se suočava naša zemlja.

Prvi put ove godine su, prema riječima Marina Ivaniševića, direktora Revicona, uveli i mogućnost postavljanja pitanja panelistima, što je praksa koja će se čini se i nastaviti jer je odziv i interes stručne publike bio doista veliki.

Na ovogodišnjem simpoziju razmatrane su aktualne teme iz oblasti poreza kao što je sustav PDV-a u BiH u odnosu na EU Direktivu, reforme u oblasti poreza na dohodak u FBiH – potrebe i mogućnosti, dis/harmonizacija sistema poreza na dohodak i doprinosa u Federaciji BiH i dr. Što se tiče javnog sektora bilo je govora o temama kao što su mogući izvori i načini financiranja lokalnih projekata, financijskoj održivost jedinica lokalne samouprave kao i o stanju i perspektivama bankarskog sektora u BiH i regionu te aktualnim temama iz oblasti računovodstva i revizije.

Veliki broj sudionika sa kojima smo razgovarali naveo je da je ovo bila idealna prilika da dobiju povratne informacije od predstavnika vlasti te da razmijene iskustva sa kolegama iz struke.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti