Cijene lijekova u BiH tri puta više nego u zemljama regiona

13.03.2012. 15:51 / Izvor: Dnevni list
Cijene lijekova u BiH tri puta više nego u zemljama regiona

Cijene lijekova u BiH su tri puta više nego u zemljama regije i nitko u našoj državi ne zna odgovor na pitanje zašto je to tako i do kada ćemo zdravlje plaćati skuplje nego ostatak svijeta. Također, lijekovi koji se ne nalaze na esencijalnim listama koje sufinanciraju zavodi zdravstvenog osiguranja postali su luksuz i rijetko koji građanin ih može priuštiti. Iz Svjetske banke koja je izvršila istraživanje o stanju na tržištu lijekova kažu kako je razlika u cijenama posebno izražena kod lijekova za kardiovaskularne bolesti koji su u BiH čak 200 posto skuplji nego u Hrvatskoj.

Stručnjaci Svjetske banke kao glavni razlog za veće cijene navode neučinkovit sustav utvrđivanja cijena i nabave lijekova, kao i netransparentan način utvrđivanja cijena lijekova i neujednačenost cijena po županijama u Federaciji.

Zakoni sporni


U Agenciji za lijekove BiH koja daje dozvole za lijekove i odobrava cijene kažu kako su tek krajem prošle godine dobili podzakonski akt preko kojeg se cijene mogu kontrolirati i sada je cijeli proces u fazi pripreme te bi se situacija uskoro mogla popraviti. Direktorica agencije Nataša Grubiša kazala nam je kako je pravilnikom određena veleprodajna marža na lijekove u maksimalnom iznosu od 8 posto, dok će visinu minimalne i maksimalne prodajne marže regulirati nadležna entitetska ministarstva zdravlja.

"Ovaj pravilnik je instrument kontrole cijene lijekova. Budući da do sada nije bilo propisano formiranje cijena lijekova u BiH, imali smo ovakvu situaciju da su cijene lijekova u BiH više nego u okruženju", kazala je Grubiša. Dodaje kako je Agencija u završnoj fazi pilot-projekta koji će omogućiti prijavu i formiranje cijena u skladu s pravilnikom tako da će u idućem razdoblju doći do primjene pravilnika i formiranja cijena u skladu s njim. Također, cijene lijekova u BiH od sada će se uspoređivati s cijenama iz regije i parametri iz regije će ih i određivati.


Kada su u pitanju županije, glasnogovornik Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a Dalibor Ravić kaže da je situacija po županijama različita, ali da sve pokušavaju osiguranicima olakšati nabavu lijekova. On dodaje da Zavod u HNŽ-u svojim osiguranicima, za razliku od ostalih zavoda, daje oko 14,5 milijuna maraka za liste lijekova. Ipak dodaje da zavodi ne utvrđuje visinu cijena već samo plaća ljekarnama izdatke za esencijalnu listu, a da ministarstva trebaju razmišljati o visini cijena i njihovoj ujednačenosti. Kada su u pitanju cijene ostalih lijekova, Ravić, kao i svi građani, smatra da su one velike za naše standarde.

"Farmaceutska mafija kontrolira tržište u BiH i ona je prejaka. Jača je čak i od politike i to se treba zaustaviti. To moraju raditi mjerodavna tijela, a na nama je usmjeravati novac za esencijalne liste i olakšati građanima", rekao je Ravić.

Esencijalne liste


O visokim cijenama lijekova nisu željeli govoriti ni u Federalnom ministarstvu zdravstva, naglasivši da oni mogu govoriti samo o esencijalnim listama te da cijene ostalih lijekova u državi diktira Agencija za lijekove BiH koja izdaje odobrenje, a samim tim i cijene. Glasnogovornik ministarstva Zlatan Peršić kaže da je ministarstvo napravilo novu esencijalnu listu za koju će zavodi izdvajati manje sredstava. Pojašnjava da su kroz pregovarački postupak utvrđene niže cijene lijekova te kako očekuju da će kroz novu esencijalnu listu na godišnjoj razini u Federaciji ostvariti uštede na razini oko 20 milijuna maraka. Ovu listu je koncem listopada prošle godine usvojila federalna Vlada i sada je na županijama ispoštovati ju, a neke županije su završile taj posao. Ni u RS-u se ne mogu pohvaliti cijenama lijekova koji nisu na esencijalnim listama. Ipak, u Zavodu zdravstvenog osiguranja RS-a ističu da su cijene lijekova u RS-u koji se izdaju na recept uglavnom niže ili jednake kao u zemljama u okruženju. U Zavodu naglašavaju i to da na visoke i neujednačene cijene utječe i različita stopa PDV-a koja se obračunava na lijekove u maloprodaji. Također naglašavaju i to da za razliku od BiH, u kojoj se i za lijekove obračunava PDV po stopi od 17 posto, u Hrvatskoj su lijekovi oslobođeni PDV-a, a u Srbiji se oporezuju po stopi od osam posto, što u velikoj mjeri utječe na krajnju cijenu.

Federacija dvostruko skuplja od RS-a


U istraživanju Svjetske banke se navodi i to kako RS ima više centraliziran sustav nabave s referentnim cijenama lijekova, tako da su cijene lijekova niže, a manja je i razlika u regijama. Analiza cijena pokazuje da deset od 13 lijekova za kardiovaskularne bolesti ima veću cijenu u Federaciji nego u RS-u, a u nekim slučajevima razlika je i do 50 posto. Iz Svjetske banke navode i kako je u Federaciji većina cijena lijekova uređena na netransparentan način unutar županija, što dovodi do značajnih razlika.
Da bi razlike u cijenama bile svedene na minimum, Svjetska banka je vlastima u BiH preporučila da poboljšaju politiku nabave lijekova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti