Rehabilitacija Save: Luka Brčko nada se kreditu Svjetske banke

15.03.2012. 10:33 / Izvor: SRNA
Rehabilitacija Save: Luka Brčko nada se kreditu Svjetske banke

Nakon prinudnog odmora, na koji su poslani u februaru zbog niskog vodostaja rijeke Save, jedan broj radnika Javnog preduzeća "Luka" Brčko vratio se na posao, dok će ostatak ponovo početi da radi, najvjerovatnije, naredne sedmice, sa dolaskom prvih barži, i to pod uslovom da bude moguća plovidba, izjavio je direktor "Luke" Mustafa Nuković.

Prema njegovim riječima, u slučaju nastavka nepovoljnih plovidbenih uslova, pored već preduzetih mjera uštede na svim troškovima i smanjenja plata, i dalje će se morati preduzimati nove mjere kako bi ovo preduzeće i dalje ostalo finansijski održivo, odnosno radilo bez gubitka.

Nuković je istakao da, pored niskog vodostaja, problem predstavlja nepostojanje trajne plovnosti rijeke Sava, te da se prve veće aktivnosti oko čišćenja njenog korita očekuju već naredne nedjelje, kada će u Sarajevu biti održan sastanak sa predstavnicima Svjetske banke u BiH, ali i sastanak u "Luci"Brčko.

"Tom prilikom biće riječi o kreditiranju projekta Rehabilitacija rijeke Save, koji podrazumijeva uspostavljanje plovnosti tokom cijele godine, a u kojem, pored BiH, učestvuju i Srbija, Hrvatska i Slovenija. Riječ je o kreditu u iznosu između 60 i 80 miliona evra, od čega 30 miliona evra ide za BiH", rekao je Nuković.

On je precizirao da je u okviru projekta predviđena prva faza ulaganja i u Luku Brčko, prvenstveno za pristupni riječni put, uspostavljanje novog kraka željezničkog kolosijeka, pristupni drumski put i manja ulaganja na operativnoj obali u "Luci" Brčko".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti