Doing Business 2012: Mali napredak na listi Svjetske banke o uslovima za poslovanje

15.03.2012. 11:22 / Izvor: Radio Slobodna Evropa
Doing Business 2012: Mali napredak na listi Svjetske banke o uslovima za poslovanje

Ako lako želite započeti svoj posao, najbolja mjesta na svijetu za to su Singapur i Hon Kong, prema posljednjem izvještaju Svjetske banke - Doing business 2012.

Od 183 analizirane zemlje, BiH nalazi se na 125. mjestu, dva mjesta bolje nego prošle godine. Razlog za napredak su olakšice u dobivanju građevinskih dozvola i olakšanje u vidu ukidanja upotrebne dozvole.

Direktor Asocijacije poslodavaca BiH Alija Remzo Bakšić kaže da se na otklanjanju prepreka i unaprijeđenju poslovnog ambijenta u BiH ne radi dovoljno i da se to hitno mora promijeniti.

"Pomak za dva mjesta jeste pomak, ali za naše prilike i dimenzije problema s kojima se mi susrećemo to je suviše nedovoljno. Mi kao poslodavci ne možemo biti zadovoljni takvim napretkom. Mi tražimo mnogo više, i to u smislu rasterećenja privrede, u smanjenju javne potrošnje, u izdvajanju sredstava za razvoj“, navodi Bakšić.

"Jasno jer da niko nema nikakav ozbiljan plan kako da se stanje popravi. Bez unapređenja stanja kada je riječ o poslovnom okruženju ne možemo očekivati priliv stranih investicija", kaže Alija Remzo Bakšić.

BiH je i dalje najlošije rangirana od svih država u regionu. U izvještaju Doing Businessa najbolje je i dalje plasirana Makedonija - na 22. mjestu, Crna Gora je na 56., Hrvatska na 80., a Srbija na 92. mjestu.

Ovako loš položaj BiH, izvršni direktor Transparency Internationala Srđan Blagovčanin vidi samo kao još jedan dokaz odsustva spremnosti vlasti za privlačenje stranih investicija.

"Jasno jer da niko nema nikakav ozbiljan plan kako da se stanje popravi. Bez unapređenja stanja kada je riječ o poslovnom okruženju ne možemo očekivati priliv stranih investicija. S druge strane, jasno je da bez priliva stranih investicija ne može doći do bitnijeg ekonomskog napretka, posebno kada je riječ o zapošljavanju. U ovakvoj situaciji to bi trebalo da bude jedan od prioriteta vlasti. Međutim, kao što vidimo, već godinama napredak ne postoji, ili je on minimalan“, ocjenjuje Srđan Blagovčanin.

Elektronski umjesto papira

Prvi put izvještaj uključuje i ukupni poredak koliko brzo se za posao može dobiti električna energija.

U ovoj oblasti najbolje su rangirani Island, Njemačka, Tajvan, Hong Kong i Singapur, dok Bosna i Hercegovina, koja ima i višak struje, nalazi se na 157. mjestu.

Da bi za svoj posao u BiH dobili struju, morate proći osam procedura, a za to vam treba 125 dana.

​ ​Sve vlasti u BiH stalno govore o stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta, ali na tome se vrlo malo radi, i sve je to uglavnom deklarativno, kaže ekonomistica Svetlana Cenić.

"Svaki privrednik se suočava sa šumom propisa, dozvola, preregistracija, odregistracija, čim dođe od infrastrukture, čim dođe do dobijanja nekih saglasnosti, dozvola, certifikata - tu se ništa odmaklo nije. Što se tiče samog priključka za struju, ta mreža koja je vrlo nerazvijena, u nju niko ne ulaže. Svima su puna usta energije, puna usta priče kako BiH ima potencijale. Međutim, 20 godina se mi od potencijala mrdnuli nismo“, kaže Svetlana Cenić.

Ovogodišnji Doing busines (DB) također je pokazao da je vrijema za prikupljanje papira u velikom broju zemalja zamijenjeno elektronskim procedurama. Više od 100 ekonomija u svijetu sada koriste elektronsku komunikaciju za servisiranje poslovne registracije.

A evo šta su otkrili tvorci ovog izvještaja:

"Šta smo mi otkrili? Ako podijelite zemlje u dvije grupe, na one u kojima su informacije lako dostupne i one u kojima informacije nisu tako lako dostupne, cijena koštanja za dobivanje dozvola su mnogo, mnogo veće u onim zemljama u kojima informacije nisu lako dostupne“, navodi koautor DB Augusto Lopez-Claros.

Ovo samo potvrđuje da manje birokratije znači i manje korupcije, pa otuda je možda i jasno zašto u BiH nema velikog napretka u stvaranju boljeg poslovnog ambijenta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti