Svi nivoi vlasti za aranžman s MMF-om

15.06.2012. 15:19 / Izvor: Fena
Svi nivoi vlasti za aranžman s MMF-om

Oko 70 do 80 posto posla koji je bilo neophodno uraditi za novi aranžman Bosne i Hercegovine s Međunarodnom monetarnim fondom (MMF) je završeno i naredne srijede na novoj sjednici uslijedit će kvantifikacija i usvajanje konačnih podloga, a zatim i odluka borda direktora MMF-a o nastavku pregovora, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara i Fiskalnog vijeća BiH Vjekoslav Bevanda.

Bevanda je rekao da su svi nivoi vlasti izrazili opredjeljenje za zaključenje novog aranžmana s MMF-om iz više razloga, između ostalog, jer doprinosi i deblokadi sredstava Svjetske banke, Evropske komisije i drugih međunarodnih finansijskih institucija.

"Savjetodavna grupa je pripremila dobre podloge koje su bile lišene svega izuzev struke i prošli smo kroz sve elemente koje smo imali. Radna grupa je savjetodavni materijal, koji je usaglašen, jučer uputila Misiji MMF-a i čekamo njihovo očitovanje i kvantifikaciju do naredne srijede o svemu onome što sadrže podloge koje treba uputiti MMF-u", rekao je Bevanda na pres-konferenciji nakon sjednice Fiskalnog vijeća BiH.

Članovi Fiskalnog vijeća Bosne i Hercegovine usvojili su na današnjoj sjednici u Banjoj Luci i Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH za period od 2013.do 2015.godine.

Bevanda je istakao da za naredne dvije godine ostaje Globalni okvir na nivou koji je utvrđen, a procjena je da bi 2015. trebala biti godina stabilizacije.

"Za tu godinu je predviđen rast Globalnog fiskalnog okvira za institucije BiH na 980 miliona te povećanje zahvatanja s računa indirektnih poreza na nivo od 780 miliona", rekao je Bevanda.

Na sjednici Fiskalnog vijeća je također dogovoreno, potvrdio je, da se popis stanovništva u BiH u 2013.godini finansira od institucija BiH, oba entiteta i Distrikta Brčko, ali shodno dijelu zahvatanja s računa indirektnih poreza.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti