Hrvatska već počela sa primjenom nekih EU uredbi: Stroža kontola za bh. izvoznike

12.01.2012. 17:10 / Izvor: eKapija.ba
Hrvatska već počela sa primjenom nekih EU uredbi: Stroža kontola za bh. izvoznike

Izvoznici, uvoznici i špediteri iz BiH će se morati prijaviti u EORI sustav identifikacije gospodarskih subjekata iz trećih zemalja kako bi mogli sljedeće godini, kada se očekuje ulazak Hrvatske u EU, uopće izvoziti na ovo, tada već europsko tržište.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH ističu da će se podnošenje zahtjeva za dobivanjem EORI broja prije nego počne carinski postupak ubrzati proces carinjenja i spriječiti blokiranje carinskih deklaracija i ulaznih i izlaznih carinskih deklaracija.

Goran Brčkalović, direktor Sektora gospodarstva u VTK, kaže da će određeni broj firmi iz BiH koje su izvozile na tržište EU već ima broj, ali da će one kompanije koje su uvozile ili izvozile iz Hrvatske, a nisu bili prisutni na EU tržištu, morati registriati u ovaj EORI sustav kako bi dobili svoj jedinstveni broj.

Sa Registacijskom i identifikacijskom shemom ekonomskih operacija (EORI) EU želi pomoći trgovcima lakšu komuniciraju sa carinskim vlastima kada uvoze i izvoze proizvode. Na ovoj način su uvoznici i zvoznici mogu registrirati za EORI broj koji vrijedi u čitavoj EU. Njega mogu koristiti u komunikaciji sa bilo kojom carinskom upravom u EU.

Osim uvođenja ove odredbe naši izvoznici svježeg voća i povrća u Hrvatsku već od početka ove godine moraju prolaziti procedure kao da ih izvoze u EU. Naime, iz Hrvatske najavljuju da su već počeli sa strožom provjerom usklađenosti robe koja prelazi granicu sa marketing standardima usklađenim sa EU Uredbom o marketing standardima za voće i povrće.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti