Loši trendovi obilježili početak 2012: Pad industrijske proizvodnje u oba entiteta

07.03.2012. 16:27 / Izvor: eKapija.ba
Loši trendovi obilježili početak 2012: Pad industrijske proizvodnje u oba entiteta

Hoćemo li ekonomski, i kako, preživjeti ovu godinu pitanje je koje si sve češće postavljaju kako kompanije, tako i pojedinci.

Sumorne prognoze koje se mogu čuti od ekonomista, i domaćih i svjetskih, te priča i o mogućem povećanju PDV-a, nemogućnost dogovora političara oko ključnih pitanja koja se tiču i ekonomije, sve više ulijevaju pesimizam.

Što je najgore ti loši trendovi potkrepljeni su i brojkama. Tako najnovija analiza Direkcije za ekonomsko planiranje BiH za siječanj/januar ove godine pokazuje pad industrijske proizvodnje u Bosne i Hercegovini od 7 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

"Ovo smanjenje industrijske proizvodnje predstavlja nastavak negativnog trenda koji je bio vidljiv i tijekom poseljednjeg kvartala 2011. godine kada je zabilježena stopa rasta od samo 2%", navode iz DEP-a.

Glavni razlog samanjenja industrijske proizvodnje vide u lošoj situaciji na izvoznim tržištima što je rezultiralo značajnim padom izvoza i samim tim padom proizvodnje u prerađivačkoj industriji u BiH od 8,2%.

Smatraju da situaciju gorom čine i pad u sektoru za proizvodnju električne energije koji također bilježi smanjenje proizvodnje od oko 10% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pad u ovom segmetu je uzrokovan nepovoljnom hidrološkom situacijom što je također negativo utjecalo na ukupnu industrijsku proizvodnju u BiH.

Posmatrano po entitetima pad industrijske proizvodnje u januaru 2012. godine iznosio je 7,2% u FBiH, dok je u RS‐u registriran pad od 4,6% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pokazuje analiza DEP-a.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti