Ništa od pokretanja proizvodnje biogoriva iz graška

15.05.2012. 12:07 / Izvor: eKapija.ba
Ništa od pokretanja proizvodnje biogoriva iz graška

Od inovativne ideje pokretanja proizvodnje etanola iz stočnog graška po čemu bi bili prva zemlja u svijetu, se ipak odustalo. Naime, analize su pokazale da takva proizvodnja ne bi bila isplativa upravo zbog velikih količina graška potrebnog za ovu proizvodnju. Prema procjenama stručnjaka, za to bi bile potrebne površine od 4000 hektara, a trenutno je pod ovom kulturom u RS-u tek 900 hektara zemljišta.

Kako smo već pisali proizvodnja etanola iz stočnog graška bila je jedan od ideja koja je prošle godine podržana kroz projekt inovativnog partnerstva Triple Helix čiji je cilj efikasno uvođenje inovacija u BiH u cilju postizanja veće konkurentnosti.

Kako saznajemo od Alme Hasanović, stručne savjetnice u Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine, koje je uključeno u projekt Triple Helix, nakon analiza, aktivnosti su usmjerene u drugom pravcu, a to je prerada poljskog graška u protein, škrob i celulozne frakcije.

Naglašava da se moraju uraditi i dodatne analize koje će pokazati hoće li za ovo biti isplativije saditi grašak ili možda neku drugu kulturu.

Investitor iz Švedske koji je i pokrenuo ovu ideju oko proizvodnje etanola zagovara ideju sadnje graška jer ima jako puno zemlje koja nije kvalitetna, a nakon dvije godine uzgoja grašaka na njoj neće više biti potrebna fertilizacija, odnosno obogaćivanje zemljišta, budući da ova kultura ima upravo tu funkciju. Zamljište će tako biti otvoreno i za uzgoj drugih kultura. Projekt je rađen u suradnji sa Univerzitetsko poduzetničkim centrom Banja Luka.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti