Sastanak Vijeća EU: Bez odluke o ukidanju bezviznog režima za Zapadni Balkan

26.10.2012. 15:10 / Izvor: eKapija.ba
Sastanak Vijeća EU: Bez odluke o ukidanju bezviznog režima za Zapadni Balkan

Na sjednici Vijeća EU kojeg čini ministara pravde i unutarnjih poslova zemalja članica koji se jučer održavao u Luksemburgu nije donesena odluka o ukidanju bezviznog režima ni za jednu zemlju Zapadnog Balkana kako je bilo najavljivano u domaćim medijima.

Na maraginama sastanka mješoviti odbor(kojeg čine članice EU sa Norveškom, Islandom, Linheštajnom i Švicarskom) razmatrao je izvještaj o monitoringu bezviznog režima za zemlje Zapadnog Balkana. Izražena je zabrinutost oko povećanja broja lažnih azilanata na prostorima EU iz nekoliko zemalja zapadnog Balkana te ukazano na važnost prokretanja određenih mjera koje bi trebale otkloniti te probleme.

U tom kontekstu je veliki broj zemalja članica zatražio od Europski parlament do kraja godine usvoji "zaštitnu odredbu", odnosno mehanizam za ubrzano privremeno obustavljanje bezviznog režima na šest mjeseci za državljane one zemlje koji bi vidljivo zloupotrijebila taj režim, odnosno gdje je prisutno povećanje broja tzv. "lažnih azilanata".

Zatražen je i jači dijalog sa zemljama Zapadnog Balkana po ovom pitanju. Komisija ja potvrdila da će o ovom pitanju biti govora na nadolezećem forumu ministara unutarnjih poslova i pravde EU i zemalja Zapadnog Balkana koji će se održati u Tirani - 5. i 6. 11. 2012. godine.

Prema neslužbenim infiormacijama do kojih smo došli velika većina putnika sa Zapadnog Balkana poštuje režim ulaska bez viza u Europsku uniju. Prema nekim procjenama među tzv. lažnim azilantima sa Balkana najviše je Roma, koji iz ekonomsklih razloga dolaze u zemlje EU-a, i dok im se zahtjev za azil provjerava, što je obično duga procedura, oni provedu zimu u nekom od prihvatnih centara u zemaljama EU.

Zbog toga je i jedna od preporuka zemljama Zapadnog Balkana da rade na poboljšanju situacije romske populacije. EU očekuje od država u regiji da pojačaju borbu protiv onih koji organizuju prijevoz lažnih azilanata, kao i da pomognu romskoj zajedinici da se školuje i lakše nađe posao.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti